Češi loni nasbírali lesní plody za 5,06 miliardy korun. Meziročně šlo o snížení zhruba o 800 milionů korun, méně se urodilo například malin. Celkově lidé nasbírali 33 800 tun lesních plodin, což je proti dlouhodobé hodnotě 39 300 tun podprůměrný výsledek. Jedna domácnost nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů. Uvádí to zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství, kterou dostane ve středu pro informaci vláda.

Mezi nejčastěji sbírané plody patří houby, borůvky, maliny a ostružiny. Počet sběračů ale meziročně mírně poklesl. Houby sbírá 68 procent lidí, borůvky 43 procent, maliny 35 procent a ostružiny 31 procent lidí. Bezinky a brusinky se sbírají nejméně, což se meziročně nezměnilo.

Na jednu domácnost připadlo loni 5,29 kilogramu hub, 1,75 kilogramu borůvek, 380 gramů malin, 390 gramů ostružin, 240 gramů bezinek a 90 gramů brusinek. Dohromady tak každá domácnost v průměru nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů.

Houbaři loni nasbírali 21 900 tun hub za 3,59 miliardy korun, následovalo 7200 tun sesbíraných borůvek za 851 milionů korun. Malin se nasbíralo 1600 tun, což je zhruba polovina dlouhodobého průměru, přičemž by stály 237 milionů korun. Následovaly ostružiny (za 219 milionů), bezinky (101 milionů) a brusinky (64 milionů korun). Celková hodnota plodů byla proti dlouhodobému průměru nadprůměrná, což je ale dáno dlouhodobě vzrůstajícími cenami.

Lidé loni více chodili do lesa, každý Čech do něj v průměru zavítal 24,6krát, zatímco v dlouhodobém průměru chodí Češi zhruba 21krát ročně. "Návštěvnost lesa je však výrazně místně diferencována, souvisí nejen s dostupností z velkých sídel, rekreační přitažlivostí a vybaveností, lesnatostí, ale i s výskytem lesních plodin. Opět platí, že návštěvnost lesů ve Středočeském kraji je v průměru výrazně vyšší oproti ostatním krajům," uvádí materiál.

Údaje zpracovávala marketingová agentura STEM/MARK loni v prosinci. Celkový počet rozhovorů a vyplněných dotazníků dosáhl 1008, což podle materiálu odpovídá minulým letům.

Aktuálně houby rostou, lidé nosí z lesa vrchovaté košíky hřibů, bedel nebo klouzků. V Česku má sbírání hub dlouhou tradici a je skoro jakýmsi národním sportem. Za houbami do lesa vyrážejí často celé rodiny. Dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso a dnes jde o vítané zpestření jídelníčku. Recepty na úpravu se objevují už v prvorepublikových kuchařkách, ale široké využití mají i v moderní gastronomii. Nejčastěji lidé houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru