Téměř tři měsíce měly zavřeno a teď chybí restauracím v Česku, především v turistických destinacích, zahraniční návštěvníci. To se projevilo i na jejich tržbách, které klesly už o desítky procent. Tento propad má i vliv na mzdy pracovníků - ty jim poklesly o desítky korun za odpracovanou hodinu. Podniky se také snaží omezit provozní náklady, takže místo stálého personálu raději přijímají brigádníky.
Podle dat aplikace Grason, která propojuje právě brigádníky a restaurace, se nejvíce průměrná hodinová mzda snížila u kuchařů. V červnu loňského roku byla 186 korun, letos klesla o 35 korun na 151 korun za hodinu. V případě servírek a číšníků poklesla o 22 korun na současných 124 korun. U barmanů je pokles takřka identický.
Aby zaměstnavatelé ušetřili na mzdách pro zaměstnance, najímají v současné době především brigádníky. Ty totiž mohou využít pouze v období obědů a večeří, kdy je v restauracích obvykle plno. "Za posledních pár týdnů vidíme vysoký nárůst poptávek po flexibilním personálu. Jeho vytížení vzrostlo o 170 procent," potvrzuje Karel Mařík z Garsonu.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...
Byznys
Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?
Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru