Téměř tři měsíce měly zavřeno a teď chybí restauracím v Česku, především v turistických destinacích, zahraniční návštěvníci. To se projevilo i na jejich tržbách, které klesly už o desítky procent. Tento propad má i vliv na mzdy pracovníků - ty jim poklesly o desítky korun za odpracovanou hodinu. Podniky se také snaží omezit provozní náklady, takže místo stálého personálu raději přijímají brigádníky.
Podle dat aplikace Grason, která propojuje právě brigádníky a restaurace, se nejvíce průměrná hodinová mzda snížila u kuchařů. V červnu loňského roku byla 186 korun, letos klesla o 35 korun na 151 korun za hodinu. V případě servírek a číšníků poklesla o 22 korun na současných 124 korun. U barmanů je pokles takřka identický.
Aby zaměstnavatelé ušetřili na mzdách pro zaměstnance, najímají v současné době především brigádníky. Ty totiž mohou využít pouze v období obědů a večeří, kdy je v restauracích obvykle plno. "Za posledních pár týdnů vidíme vysoký nárůst poptávek po flexibilním personálu. Jeho vytížení vzrostlo o 170 procent," potvrzuje Karel Mařík z Garsonu.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.