Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už vyčíslil, kolik bude stát spuštění systému elektronické evidence tržeb – start a pětiletý provoz vyjde na 1,2 miliardy korun. Dalších 200 milionů ročně si vyžádají náklady na mzdy pracovníků finanční správy, kteří budou mít do databází přístup.

"Informační kampaň a další náklady na přípravu systému budou přibližně 80 milionů korun ročně," dodal Babiš. Odpovídal na dotazy, které mu prostřednictvím Hospodářských novin položil jeho největší kritik, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za pět let provozu by si tedy e-tržby měly ze státního rozpočtu ukrojit zhruba 2,5 miliardy korun. Babišův předpoklad je, že díky tomu, že všichni restauratéři a obchodníci budou povinně posílat své účtenky na vládní servery, se sníží daňové úniky až o 12 miliard korun ročně. Kalousek či ODS naopak namítají, že přínos bude mnohem nižší a systém zatíží hlavně malé podnikatele.

Kalousek se také Babiše zeptal, jak chce vyvrátit podezření, že si za peníze daňových poplatníků buduje on-line monitoring trhu, který mu jako největšímu výrobci potravin poskytne výhodu.

"Pokud si myslíte, že pomocí EET půjde zkontrolovat, kolik jste si dal například v bufetu panáků, mohu vás uklidnit, že nikoli. EET pošle do systému celkovou částku tržby, ne informaci o tom, kolik si čeho zákazník koupil. I k těmto omezeným údajům budou mít přístup pouze vybraní analytici finanční správy s prověrkou od NBÚ," odpověděl mu majitel skupiny Agrofert.

Čtěte páteční speciál Hospodářských novin o elektronické evidenci tržeb.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru