Jan Hůda (60)

Vzdělání:
Absolvoval Střední rybářskou školu technickou ve Vodňanech, poté Vysokou školu zemědělskou. V roce 2009 dokončil postgraduální studium.

Kariéra:
Začínal ve Státním rybářství Blatná. Od roku 1985 pracuje v Třeboni, většinou ve vedoucích funkcích, nyní je předsedou představenstva Rybářství Třeboň. Sedmkrát byl zvolen prezidentem Rybářského sdružení ČR.

Soukromí:
Má dva syny. V mládí dělal například judo, jako hobby má stále sportovní rybářství a myslivost.

Ačkoli je Česko největším vývozcem kaprů v Evropě, tomuto tradičnímu oboru může velmi rychle "ujet vlak". Nestor tuzemského rybářství Jan Hůda přemýšlí, jak srazit náklady či zavést nové technologie chovu.

"Klíčová by také byla dohoda na spolupráci v odbytové organizaci - ale zatím rybářům asi tolik neteče do bot, aby našli společnou řeč," říká šéf představenstva Rybářství Třeboň, jasné jedničky v oboru. A mimochodem - zvěsti o tom, že by se Mekkou českého rybářství chtěly stát konkurenční Vodňany, považuje za absurdní nápad (více viz).

Otázku, zda na Štědrý večer máte na stole kapra, považujte za ryze řečnickou...

Samozřejmě mám vždycky kapra - třeboňského kapra - a k němu si dávám ještě candáta nebo amura.

Třeba dealeři Pepsi a Coca-Coly občas tvrdí, že oba nápoje od sebe bezpečně rozeznají - poznáte vašeho třeboňského kapra od konkurenčního?

Nepoznám. Poznal bych ho od špatného, který byl třeba krmený kukuřicí v teplých oblastech. Ale kdyby mi někdo dal novohradského kapra nebo z Vysočiny, od Klatov, tak tam rozdíl není. Někdo si hraje na to, že pozná i kapry z různých třeboňských rybníků... Dobře se to poslouchá, ale je to taková latina. Sám jsem koštnul moc a moc kaprů, ale musel byste dělat organoleptické zkoušky, prověřit maso.

Kdo vám nejvíce konkuruje?

Kapři z jihu - z Chorvatska, z Maďarska. Naši jsou ale pomalu rostlí, mají větší podíl přirozené potravy, maso je tvrdší. Více chutná a lépe se dá upravovat. Stalo se nám, že jsme do Francie jednou přeprodali maďarské kapry, a zákazník to okamžitě poznal. Rozhoduje kvalita tuku a masa. Když je ryba pomalu narostlá, je kvalitnější.

Jaký kapr je nejlepší na štědrovečerní večeři? Menší je prý kvalitnější?

Není to tak. Větší ryba má větší kostice, ale jinak má každá stejný počet kostí. A není pravda, že větší je vždy tučnější. Je to podle toho, kde se chová. Prodávali jsme kapry o váze 4,5 kila a nikdo víc tuku nepoznal. Ani bahnem cítit nejsou.

 

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Ačkoli je Česko největším vývozcem kaprů v Evropě, tomuto tradičnímu oboru může velmi rychle "ujet vlak". Nestor tuzemského rybářství Jan Hůda z Rybářství Třeboň v rozhovoru pro týdeník Ekonom nabízí několik doporučení, jak srazit náklady či zavést nové technologie chovu.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.