Pivovarský dvůr Chýně

- První český restaurační minipivovar "Pivovarský dvůr Chýně" byl uveden do provozu na podzim roku 1992.
- Majitelem pivovaru a penzionu v areálu je sládek Tomáš Mikulica, restauraci, kde pivovar sídlí, vede Jitka Eichlerová.
- Roční výstav se pohybuje kolem 1500 hektolitrů.
- Pivovar vyrábí 10° světlé, 12° světlé, 12° polotmavé, 14° tmavou a vždy dva aktuální speciály.
- Obrat majitelé neuvádějí.

Středočeská obec Chýně oko návštěvníka ničím zvláštním nezaujme. Místní pivovar ale rozhodně přehlédnout nelze. Je to sice minipivovar s ročním výstavem jen 1500 hektolitrů, budovy bývalého JZD, kdysi součásti kláštera, tvoří ale rozlehlý celek. Pivovar s restaurací, přilehlé pivní lázně a Pivovarská krčma zaměřená zejména na projíždějící cyklisty však k sobě kupodivu nepatří. Poté, co se původnímu majiteli přestalo podnikání dařit a zadlužil se, jednotlivé části areálu rozprodal.

Před šesti lety tak dostal zavedený chýňský restaurační pivovar, první svého druhu, který v Česku vznikl, nové majitele - Jitku Eichlerovou a sládka Tomáše Mikulicu. Oba v pivovaru pracují už 20 let a podnikatelsky se doplňují. O vše kolem výroby piva se stará sládek Mikulica, o provoz restaurace, v níž má pivovar své technologické zázemí, Jitka Eichlerová. "Známe se dlouhé roky a takové řešení nám vyhovuje," říká Eichlerová. Návratnost investice, jejíž výši nechce zveřejňovat, odhaduje střízlivě zhruba na 10 let, "možná dříve".

Polovinu vyrobeného piva prodá pivovar "svojí" restauraci. O zákazníky pro zbylou část produkce rozhodně není nouze. "I kdybych vařil třikrát tolik, nebude to problém prodat," podotýká Tomáš Mikulica, který je po sládkovi pivovaru U Fleků Ivanu Chramosilovi druhý nejdéle sloužící sládek zachovávající věrnost stále stejnému pivovaru.

S rozšiřováním stávající kapacity Mikulica nepočítá. "Je to dáno i stavebně, tady už to není kam rozšiřovat," říká, když naši návštěvu provádí zázemím pivovaru. Ten tvoří tradiční měděné kotle ozvláštňující restauraci, v podkroví budovy ukrytá spilka, uzavřená kvůli požadované nízké teplotě v obrovské "lednici", a ležácký sklep. V místnosti, kde někdejší JZD kdysi skladovalo mléko, je dnes desítka nerezových tanků, v nichž pivo postupně dozrává. Odtud také pivo zájemcům na počkání natočí ať již do lahví, soudků či KEG sudů. Pro pivo si sem jezdí zástupci hospod a pivoték nejen z Česka, ale i ze světa, z Dánska, Polska i Anglie.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru