V síti wellness center a sportovišť Infinit testuje Bernard své nové pivo s nižším obsahem alkoholu 2,2%.

"Zatím jsme zkušebně stočili 20.000 lahví. Po létu akci vyhodnotíme a určíme si, jak dál," říká PR manažer pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Podle Marketing & Media je reklama na novinku skutečně decentní (plakáty a stojánky) a omezená jen na centra Infinit, zato vizuál má nezaměnitelnou tvář Bernarda - tentokrát na pomezí podpory sportu a legalizace marihuany.

Jaké další novinky chystá pivovar Bernard? Ptali jste se spolumajitele Stanislava Bernarda.

Online rozhovor

  Obnovit
Čtenářský dotaz
Videl jsem v obchodech ty vase "retro prepravky" ... funguji jako marketingovy nastroj, jake s tim mate naklady? Diky za odpoved !
Standa Bernard
Myslíte zřejmě dřevěné přepravky, mají podtrhnout přírodní charakter našeho piva, náklady jsou cca 3x větší, než u plastových beden
Čtenářský dotaz
Pivo light - svět se zbláznil :-) Držím palce, děláte dobrá piva a vtipnou reklamu
Standa Bernard
Díky - baví nás to :-)
Čtenářský dotaz
Nezvazujete: 1/ vstup do politiky? 2/ Blogovat? Mate udajne genialni uvodniky ve vasem casopise "Vlastni cestou"? Pisete si je opravdu sam? Diky za odpoved, Mirek Janda
Standa Bernard
Nezvažuji... Bloguju jen, když mám čas a to není často Úvodníky jdou vždy ze mně, rediguji je s naším editorem
Čtenářský dotaz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak vidítě dnešní situaci kdy klesá spotřeba piva a roste spotřeba vína? Myslíte, že to může poškodit vaše zájmy? Neklesá zájem čechů o pivo? Děkuji za odpověd a přeji mnoho zdarů proti záblázněnému světu :-)
Standa Bernard
Roste hlavně spotřeba levného krabicového vína z dovozu, obecně je víno zvýhodněno nulovou spotřební daní, což je ekonomický nesmysl. Pivo se pije méně od krize, ale zájem o to kvalitní neklesá - my jsme za posledních 6 let vyrostli o cca 48%
Čtenářský dotaz
Dobrý den, Váš pivovar je znám osobitou reklamou. Vymýšlíte tyto nápady sám, nebo i někdo z Vašich spolupracovníků? A kde Vás osobně obvykle napadají nové marketingové nápady (míněno například kancelář, sprcha, záchod...)? Hodně zdaru a chválím Vaše pivo!
Standa Bernard
Nápady napadají hodně našich lidí (i mě )a to všude :-) Díky za pochvalu
Čtenářský dotaz
Dobrý den, chutná Vám Svijanské pivo? Děkuji
Standa Bernard
Když je dobře ošetřené, tak ano
Čtenářský dotaz
Dobrý den, plánujete vyrábět/prodávat i cider?
Standa Bernard
Teď máme "v hledáčku" něco dost jiného...
Čtenářský dotaz
Dobrý den, budete na Bernard festu? Jakou čekáte účast?
Standa Bernard
Budu. Vyjde-li počasí, věřím, ve velkou
Čtenářský dotaz
Hodne uspechu v budoucnu preji Špirochovi z Haviřova
Standa Bernard
Srdečné díky!
Čtenářský dotaz
Jak Vás napadlo, že na etiketu piva dáte svůj obličej? A fakt jste si vyholil hlavu? Díky, Petr, Jihlava
Standa Bernard
To napadlo Dejana - kreativního ředitele agentury, se kterou jsme tehdy spolupracovali. Nejdřív jsem ho "vyhnal", ale vtip byl silnější :-)
Čtenářský dotaz
Dobrý den, dokázal byste spočítat, kolik jste vypil piva?
Standa Bernard
Nedokázal, ale dost hodně...
Čtenářský dotaz
Dobrý den, 1. plánujete vyrábět radler (vedle skvělých nealkoholických ochucených nápojů švestka a višeň)? V Rakousku/Německu naprosto běžné a oblíbené pití, a to nejen u sportovců. 2. nešla by švestka/višeň bez umělých sladiv a podobných věcí? Držím palce!
Standa Bernard
Se švestkou a višní jsme byli první, radler zatím nechceme - už jsou "tam" skoro všichni a my se snažíme jít vlastní cestou. Ad2/ - pracujeme na tom (je jich tam už dnes minimum)
Čtenářský dotaz
Dobrý den, Vaše pivu považuji za to nejlepší, co se u nás vyrábí a jsem rád že v kavárně/restauraci, kam na něj chodím (Strop Café v Praze) ho mají již od roku 2002. Můj dotaz směřuje na nyní hodně módní radlery, nezvažujete nějaký takovýto nápoj (2% alc) s příchutí pomeranče, citronu? (vím, že již máte višeň a švestku 0,5% alc)
Standa Bernard
viz předchozí odpověď
Čtenářský dotaz
Dobrý den, chtěl bych celému pivovaru Bernard vyjádřit velkou podporu. Děláte skvělou práci, snad všechny části sortimentu jsou kvalitní a chuťově vynikající. Bernard 10° je navíc jedna z mála desítek v lahvi, jež je opravdu dobrá. Přeji mnoho úspěchů, snad bych jen poznamenal, že kvalita točeného piva Bernard (alespoň v Praze) je často dosti nevalná. Neuvažujete o založení nějaké sítě restauraci/pivnic? P.S. Díky za Švestku a Višeň! (neplánujete nějaký další ovocný experiment?)
Standa Bernard
Kvalitu v hospodách pravidelně kontrolujeme, pokud někde narazíte na problém, reklamujte a napište nám kdy a kdy, díky. Jednu "svou" hospodu Bernard pub nyní testujeme
Čtenářský dotaz
Nechystáte i "Bernarda s těžkou hlavou", tedy nějaké extrasilné pivo?
Standa Bernard
Máme 14-ku OX, další vymýšlíme
Čtenářský dotaz
jste hlavni tvari Bernarda, uz vymslite, kdo to jednou prevezme po vas?
Standa Bernard
Přemýšlím ... a často :-)
Čtenářský dotaz
Dobrý den, co si myslíte o těch nových pivech - grapefruit nebo limetka, které mají jen trochu alkoholo...?
Standa Bernard
Letní varianta pro osvěžení nebo na fesťáky pro mladé, aby vydrželi...
Čtenářský dotaz
A co máte v hledáčku, když ne cider?
Standa Bernard
Něco úplně jiného :-)
Čtenářský dotaz
Dobrý den, doslechl jsem se, že pivovar Radegast dolévá do piv alkohol, aby zvýšil podíl alkoholu v pivu, je to možné, které pivovary používají tuto praktiku? Předem děkuji za odpověď jdyrcik
Standa Bernard
Toto si fakt nemyslím - zeptejte se v Nošovicích
Čtenářský dotaz
Zdravím, musím nejdřív pogratulovat, coby řidič jsem na jedné oslavě byl odkázán na nealko pivo a nakonec jsem si nečekaně až téměř užíval tu Vaši švestkovou dobrotu :-) Jak vyvíjíte tyhle "netradiční" piva? Jsou to nějaké staré historické recepty nebo inspirace, nebo "moderní" přístup? Neuvažujete o nějakém světlém pšeničném pivu?
Standa Bernard
Inspirovali jsme se v Belgii, ale postup je zcela jiný - nealko pivní základ a skutečný ovocný podíl, v Belgii to dělají z lambicu (divoce kvašené pivo)
Čtenářský dotaz
Dobrý den, vidím váš životní příběh jako velmi inspirativní, hlavně rozjezd pivovaru a jeho další úspěšné fungování. Předpokládáte nějakou další expanzi či konsolidaci po vzoru jiných menších pivovarů v ČR? Nebo nadále budete stavět na autonomii Bernardu? A jak vidíte působení Budvaru na českém trhu? Lze ho považovat za úspšnou firmu?
Standa Bernard
Stavíme na autonomii,budujeme postupně kultovní značku. Budvar vidím jako úspěšný - kvalitu staví před honbou za ziskem na rozdíl od většiny ostatních velkých pivovarů...
Čtenářský dotaz
Dobrý den, v zahraničí (Rakousko aspoň) radler běžně točí z pípy a mixují vodou, případně ještě ovocnou šťávou. Nebyla by to lepší cesta, než prodávat vodu z kohoutku v půlce pivní lahve/plechovky?
Standa Bernard
Dělají to různě, ale co já vím, tak téměř vždy je radler připravený již pivovarem...
Čtenářský dotaz
Nechystáte jít s Bernardem na burzu?
Standa Bernard
Neuvažujeme o tom, snažíme se mít dostatek vlastních zdrojů
Čtenářský dotaz
Dobrý den, velmi si vážím Vaší účasti v Protikorupčním fondu. (Výrazně to mj přispělo k tomu, že si Vaše pivo dávám kde to jen jde. Jako bych pil nápoj, který má nepřímo nějaký étos.) Díky že jdete příkladem!
Standa Bernard
Já děkuji Vám, korupce je zlo, které nás okrádá všechny, bere neuvěřitelné peníze a zároveň iluze. Věřím, že se situace začíná lepšit!
Čtenářský dotaz
Dobrý den, nejprve Vám děkuji za Váš styl marketingu - vtipný, nenucený, originální včetně obalů. Nemenší díky i za Vaši občanskou angažovanost, kterou se nebojíte vést i pod hlavičkou podniku. Zklamalo mě trochu, že pivovar již není pouze rodinný, jak všude avizujete, a snad poloviční podíl společnosti jste prodal. Vy osobně plánujete obdobnou expanzi/investici, nebo zůstáváte jen pivovarem v síti většího. Existuje vůbec nějaké místní pivovarnická skupině, která by dokázala expandovat do zahraničí podobně jako pivovarnické kolosy za "západu" u nás? Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů!
Standa Bernard
Rodinný charakter měl pivovar od začátku - tři společníci a spousta zaměstnaných lidí z našich rodin. Prodejem rovných 50-ti% firmy belgičanům jsme získali peníze, ale na řízení firmy se nezměnilo nic. Jen jsme v průběhu dalších let ještě více posílili firemní kulturu a její hodnoty - otevřenost, důvěru, spolupráci, odpovědnost a pozitivitu.
Čtenářský dotaz
V jeden okamžik jste se musel rozhodnout delegovat cast pravomoci na jine - kdy k tomu doslo? a jak vybirate lidi, kterym jednoduse musite duverovat? Jak vubec vidite budoucnost vaseho pivovaru - chce (stejne jako konkurence) nezadrzitelne rust do nekonecna? Da se dnes postavit firma na tom, ze se spokoji s urcitou "velikosti" a vic uz neroste, jen inovuje?
Standa Bernard
Toto je na samostatnou debatu. Deleguji průběžně a co nejvíce, nemůžu 20 roků dělat to samé. Snažím se hledat co nejchytřejší lidi. Důvěra pramení z hodnot, které musí z těch lidí přirozeně vycházet. Růst - ano, ale přirozený a zdravý, rozhodně ne za cenu velkých půjček - to je obrovská chyba nejen firem, ale hlavně zemí. Vzniká dluhová past. My jdeme jinou cestou.
Čtenářský dotaz
Zminil jste, ze planujete "silnejsi pivo" ... silnejsi nez tu 14tku? Diky a hezky den !
Standa Bernard
Ano a taky jiné - víc teď ještě nemůžu napsat :-)
Čtenářský dotaz
Povazujete se za bohateho? Pamatujete si na svuj prvni vydelan milion?
Standa Bernard
Ano se to hodně prolíná, protože obrovský privatizační úvěr (v roce 1991 52 miliónů Kč) jsme průběžně nahrazovali úvěry investičními a na provoz. Navíc téměř všechny peníze jsme vždy reinvestovali zpět do pivovaru. Chudý určitě nejsem, ale rozhodující je, jestli Vás to co děláte baví. Mě ano.
Čtenářský dotaz
Dobrý den.1-Váš sváteční ležák z dřevěné přepravky je balzám na oko i chuťové buňky,bravo. 2-NEALKO chutná skoro jako pivo,bravo.Jen poraďte,ač řádně vychlazeno, při otevření,vždy silně vypění.Co s tím?
Standa Bernard
Díky za pochvalu. Vypěnění se dá bránit tím, že pivo v ledničce stojí.
Čtenářský dotaz
Jak bude vypdat váš pivovar v roce 2050? V čem (produktově) bude jiní? Je vůbec ještě, co vymýšlet v odvětví pivovarnictví? Nejakou uplnou novinku - superpecku. Vždyť je to teď už jen o radlerech...
Standa Bernard
To pivo, které vaříme dnes bude chutnat stejně - to je základ. No a k tomu novinky, které můžou být úplně jiné. Jinak mrkněte do encyklopedie piv - český ležák je jedna větev z velkého stromu...
Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru