Skutečně podnikat začali až loni. Na prodeji čokolád ze světa se jim předtím vydělat nedařilo, tak začali dělat své vlastní. "Jsme jediní čokolatiéři v Česku," tvrdí o sobě Jiří Stejskal (původně kuchař) a Lukáš Koudelka (sám o sobě říká, že býval "ajťák").

Hradečtí podnikatelé začali tím, že za několik měsíců přišli na to, jak dovézt kakaové boby z Ekvádoru, naučili se celý proces výroby čokolády. Teď ji prodávají v obchodě v centru města, v e-shopu a v obchůdcích (čajovny, luxusní pochutiny apod.), jejichž počet se už vyšplhal na čtyřicet.

"Za dob meziválečného Československa jsme byli čokoládovou velmocí, byli jsme třetí na světě v odběru kakaových bobů. To byly tisíce vagonů. Měli jsme i vyšší spotřebu čokolády na hlavu než Švýcarsko. Lidi si tu často myslí, že Švýcarsko a Belgie znamenají kvalitu, ale je to jen o tom, že jsou tam dva největší zpracovatelé kakaa na světě," říká Jiří Stejskal pro IHNED.cz.


"Za deset dní před loňskými Vánocemi jsme v obchodě udělali tržby za 300 tisíc korun. Vánoce by mohly být čtyřikrát do roka."


"Čokoládový start-up" z Hradce Králové zaujme nejen tím, že se dva kluci vrhli do souboje s úřady (kterým například museli vysvětlovat, že kakaové boby v Česku nerostou a že je dovážejí), ale i pojetím samotného podnikání. Málo firem samo od sebe tvrdí, že chtějí, aby v jejich oboru rostla konkurence. "Pomůžeme každému, kdo bude v Česku chtít vyrábět čokoládu. Věříme, že když pak něco objeví on, poradí zase nám," tvrdí.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se