Evropská komise v dopise upozornila ministra zemědělství Miroslava Tomana, že snaha prosadit povinný podíl českých potravin je diskriminační. A dodala, že Česko jako čistý exportér na otevřeném trhu jen vydělává. Komise se tak přidala ke kritikům návrhu zákona, podle kterého by měl podíl českých potravin vystoupat k 80 či k 60 procentům. Má pravdu. Kdyby unie zavřela dveře českému zboží, celá ekonomika by na tom byla hůř, než kdyby se prázdnými ulicemi proháněl covid-19.

O to víc překvapí argumenty, kterými hájí svůj postoj zemědělci. Například viceprezident Agrární komory Martin Ludvík nedávno uvedl, že velkou část z ceny potravin ukousnou obchodní řetězce a jako příklad uvedl ceny třešní, které se prý pohybují na pultech mezi 140 a 150 korunami za kilogram, zatímco zemědělci je prodávají za 70 korun za kilogram.

Ludvík evidentně nikdy nebyl v tržnici hlavního města, kde mají svoje stánky čeští zemědělci, kteří svoje stoprocentně české potraviny včetně zeleniny a ovoce (i třešní) prodávají buď za stejné, velmi často ale za podstatně vyšší ceny než běžný supermarket. Za nižší ale nikdy.

Kdo se snaží nakupovat české potraviny, a je jedno, jestli jde o prodejnu typu "babiččina pochoutka", nebo "poklady naší zahrádky", ví, že musí z kapsy vytáhnout minimálně o dvacet i třicet procent víc, než když jde do běžné prodejny, kde se nabídka potravin řídí trhem. Domácí potraviny sbírané "za rohem" mohou být chutnější a zdravější než ty, které putují přes půlku světa.

Také ale platí, že ne každý má na ně peníze a že levnější polské jablko není o nic horší než to české.

Ve chvíli, kdy čeští zemědělci, vinaři, pekaři a další výrobci potravin začnou nabízet produkci srovnatelnou kvalitou, cenou i množstvím se zahraniční konkurencí, budou mít do supermarketů dveře otevřené. A to bez zákona, za který nás komise zatím peskuje, jenž ale výhledově na pokutách může stát víc než všechny české potraviny dohromady.

Související
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru