Tajuplný název Storyous pod sebou ukrývá komplexní pokladní systém pro gastronomická zařízení. Kromě intuitivního ovládání a automatického zálohování dat na cloud nabízí v rámci pořizovací ceny rovnou i tablet a tiskárnu. Pro uživatele naopak neustále vylepšuje mobilní aplikaci určenou k placení bez číšníka. Prostřednictvím moderních technologií se tak mladému projektu daří psát příběh o budoucnosti restauratérství.

Luboš Urbančok (21)

Narodil se na Slovensku, ale celý život ho to táhlo do světa. Po střední škole objevil start-up STORYOUS, kde se záhy stal regionálním manažerem. Byznys považuje za umění, které musí člověka bavit.

Začátek dlouhého gastro příběhu

Na první kapitole začali pracovat přátelé Hynek Hustík a David Menger již v roce 2012. "Nemohli se tehdy rozhodnout, kam zajít na kávu. Na trhu v té době chyběla nějaká sociální síť, která by jim dobrý podnik v okolí sama doporučila," vypráví kolega Luboš, jenž působí na pozici regionálního manažera. Ještě před příchodem Yelpu či Foursquare vyvinuli jednoduchou aplikaci pro hodnocení kaváren a restaurací. Během pár měsíců si dokázala získat několik tisíc uživatelů, kteří sdíleli své tipy i fotografie z oblíbených míst.

Konkurence mezinárodních firem se ale postupem času zvětšila natolik, že bylo třeba posunout Storyous o kus dál. Hynek s Davidem se rozhodli zaměřit na majitele kaváren a restaurací. Vyvinuli pro ně jednoduchý a dostupný pokladní systém, díky němuž spadl kámen ze srdce nejednomu malému podnikateli.

Restauratéři nejsou ajťáci

"Řešíme v podstatě problém řady začínajících podniků. Náklady na robustní software jsou v řádech několika desítek tisíc, a to nemluvě o dnešních cenách pokladen," vysvětluje Luboš hlavní přidanou hodnotu Storyous. Za pořizovací cenu 5900 korun je sám schopen prodat systém včetně tabletu, designového stojánku a prvotní instalace více než šestkrát do měsíce.

"V gastro odvětví moc ajťáků není," směje se Luboš, "proto dáváme zákaznickému servisu nejvyšší důležitost." Majitelé systému Storyous mají nonstop technickou podporu a v případě poškození tabletu jim přijde nový do pěti hodin. Za kvalitní péči zaplatí měsíční poplatek ve výši několika stovek korun.

Buďte v obraze

Staňte se naším fanouškem na Facebooku a neunikne Vám žádná novinka na portále ProByznys.info

První, kdo svěřil Hynkovi a Davidovi do rukou své účetnictví, bylo Café Jan v březnu 2014. "Věřili naší myšlence a to nás utvrdilo v tom, že tenhle příběh píšeme pro správné lidi," dodává Luboš. Během následujících třech měsíců se jim podařilo mezi své zákazníky zařadit dalších 24 podniků. Na konci roku oslavili celou stovku.

Konec placení jak jej známe?

V mezičase se také Storyous stihlo vrátit ke své původní aplikaci, kterou oprášili a vyšperkovali funkcí mobilních plateb. Zákazník díky ní může přijít do restaurace, která tuto službu podporuje, provést check-in, nechat se obsloužit, zaplatit účet telefonem a bez čekání odejít. Peníze putují na účet banky, která je do tří dnů vyplácí restauraci.

Za první týden provozu to vyzkoušelo přes 200 lidí, nyní se mobilní platby počítají již v řádech tisíců. Vizí Storyous je, aby každý pátý uživatel z celkového počtu 12 000 používal službu pravidelně. "Na začátku jsme hodně řešily obavy majitelů restaurací, že se jim sníží zisk, když si host nenechá nabídnout další pivo nebo nečeká na dezert. Skutečnost je ale zcela odlišná. Většině zákazníků se obrat po zavedení našeho pokladního systému zvyšuje průměrně o 25 procent," popisuje Luboš pozitivní vliv chytrých technologií na číšníky a jejich účtovací morálku.

Občas se i stane, že Storyous hraje klíčovou roli v udržení byznysu v chodu. "Nedávno jsme náhodou narazili na paní na Valašsku, která byla rozhodnutá skončit s podnikáním kvůli zvyšující se administrativě. Náš systém jí ekonomiku dokázal natolik zpřehlednit, že nakonec zůstalo její malé bistro otevřené. Vždycky mě to hřeje u srdce, když jedu kolem. Je to důkaz, že děláme něco skutečně smysluplného," usmívá se Luboš.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 30 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.