Vnitřní prostory restaurací jsou otevřené od začátku června, davy lidí se však do nich nehrnou. Naposledy si bylo možné jídlo nebo pití dát uvnitř restaurace 18. prosince, tedy před více než pěti měsíci. Od té doby si mnozí zákazníci na posezení uvnitř zkrátka odvykli. Jiným například došlo, že bez restauračního jídla výrazně ušetří. 

1) „Vaříme si doma“ 

Své o tom ví i administrativní pracovník Marek z Brna. „S kolegy jsem chodil na oběd do restaurace každý den. Část pokryly stravenky, ale i tak to byly měsíčně stovky korun. Po několika měsících to už byly tisíce, což se v rozpočtu ukáže,“ řekl HN. Obědy v restauraci chtě nechtě omezil, a ač už je nyní zpět v kanceláři, většinu týdne si do práce nosí jídlo z domova. „Vaříme o něco víc. K obědu mám to, co předchozí den k večeři, žena taky. Ušetříme tím dost,“ dodává. 

„Lidé se naučili za poměrně dlouhou dobu trvání pandemie si jídlo připravovat doma a zdráhají se nyní platit o něco vyšší cenu. Některé restaurace navýšily poměrně citelně ceny, což může být dalším důvodem,“ potvrzuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

2) Práce z domu = jídlo doma

Část majitelů doufala, že se hosté vrátí – když ne na obědy, tak alespoň v podvečer na večeři či čepované pivo. Při procházce večerní Prahou je ale zřejmé, že v mnoha podnicích nedošlo ani k tomu. Plné bývají zahrádky podniků, vnitřky podniků jsou až na výjimky povětšinou prázdné, obsazených stolů je hrstka. „Je to skoro, jako kdyby lidé ani nevěděli, že můžou jít dovnitř. Na zahrádce máme plno, uvnitř jsou dva hosté,“ posteskla si servírka jedné z restaurací na pražském Žižkově. 

Jiní by do restaurace rádi zašli, ale zkrátka nemají kdy. Pracují z domova a k cestě za jídlem se odhodlávají hůř. „Žádné oficiální stanovisko, že bychom se měli vrátit do kanceláře, nepřišlo. Jsem střídavě doma a v kanceláři a k chození do restaurace je tak míň příležitostí než dřív. Kromě oběda jsme s kolegy chodili jednou dvakrát týdně po práci na pivo. Teď je zázrak, když se domluvíme jednou za čtrnáct dní,“ říká analytik Josef z konzultační firmy v centru Prahy. Z home officu se mu do kanceláře vracet příliš nechce. „Rád bych si v budoucnu udržel právě tu kombinaci, co máme nyní. Dva dny v práci, tři dny doma,“ dodává. 

Stejně jako on funguje řada dalších zaměstnanců a firem. „Lidé si na práci z domu zvykli, žádají si alespoň částečný home office a zaměstnavatelé tomu jdou poměrně naproti. Velká část podniků, kde to podstata práce umožňuje, proto od práce z domova neupustila ani teď, kdy je epidemická situace už lepší,“ uvedl prezident Asociace průmyslu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. I on připouští, že pro restaurace to může být problém. „Nejznatelnější je to v blízkosti velkých kancelářských center, kde je lidí znatelně míň než dřív,“ dodává. Podle Prouzy se mnohé firmy práce z domova jen tak nezbaví. „Je to atraktivní benefit. Je jasné, že ho zaměstnanci budou v nějaké podobě žádat i nadále.“

3) „Kuchaři se obměnili, kvalita šla dolů“

Další důvod proti návštěvě restaurace popisuje účetní Aneta. „Já se do restaurace hodně těšila. Jenže v mojí oblíbené vyměnili kuchaře a kvalita jídla šla hodně dolů. V jiné byla nepříjemná obsluha. Nějak mě to odradilo. Na pivo si zajdu, jídlo si ale už promýšlím víc než dřív,“ tvrdí. Ke změně personálu došlo v řadě podniků – i kvůli tomu, že původní zaměstnanci po dlouhých měsících bez práce mnohdy změnili obor. 

Související

„Došlo k velkému odlivu lidí z oblasti gastronomie a nyní je problematické pracovní sílu sehnat. Může to vést k tomu, že kvalita je horší. Jak na úrovni kuchařů, tak na úrovni číšníků. To se podepisuje na celkovém dojmu z restaurace, který může zákazníka od dalších návštěv odradit,“ potvrzuje Kovanda. 

4) Obava z nákazy

Zejména v internetových diskusích sílí i další důvod pro to, proč lidé do restaurací nejdou – obávají se nákazy koronavirem. Ač jsou v posledních dnech a týdnech denní přírůstky nakažených s covidem-19 nižší, lidé se bojí uzavřených míst s vyšší koncentrací lidí. „Viděl jste někdo zahrádky a vnitřky restaurací teď, když se hrál hokej? Narváno, lidi blízko u sebe. Jestli nechytli covid doteď, tak tady stoprocentně jo. Nemám potřebu se toho účastnit,“ psal pod jedním z příspěvků na sociální síti Facebook uživatel Jakub. Jeho komentář získal mnoho souhlasných reakcí. „Nechci to pokoušet. Moje oblíbená restaurace je v podzemí, větrat se tam bude asi hůř. Počkám si na očkování,“ souhlasila například uživatelka Lucie. 

5) O rozvoz je i nadále zájem

Jiní hosté sice po jídle z restaurace zatouží, přímo do podniku ale nezajdou. Zvolí raději rozvoz a jídlo v pohodlí domova, i kvůli home officu. „Nechce se mi vařit pro jednoho, ale zároveň se mi nechce jít na jídlo do restaurace samotné. Zavolat si jídlo domů je ideální. Zvykla jsem si na to, když bylo zavřeno, a vyhovuje mi to i teď. V rozvozech je i větší výběr. V docházkovém okolí domu takové možnosti nemám,“ řekla HN grafička Julie.

Její slova potvrzují i samotné restaurace. „Je to samý rozvoz,“ popsala ČTK za podnik Rock’n’Roll Burgers v Kladně Marcela Mesárošová. I na večer má podle ní restaurace jen několik rezervací a podobná situace zatím platí také pro další dny v týdnu. Že je o rozvozy zájem, je zřejmé i z dovážkových aplikací. Například Wolt či Bolt Food mají v Praze v čase oběda u mnoha restaurací kvůli vysoké poptávce vypnutou možnost objednávek či se kvůli vytíženosti výrazně prodlužuje doba dodání jídla. Místo dvaceti minut si zákazník na jídlo počká klidně i tři čtvrtě hodiny. „Při práci mi nevadí si počkat. Když jím doma, tak mě to ve výsledku zdrží míň, než kdybych někam musela jít,“ dodává Julie.

Předplatné HN

Související
Newsletter

Sedmička HN

Život jsou povinnosti i radosti. A proto tu je newsletter Sedmička - každé ráno v sedm vám přinese sedm tipů na podnětné a zajímavé čtení z domova i ze světa. A k tomu pár nápadů, čím se zabavit nebo čím potrápit mozkové závity.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru