Většina restaurací brala před pandemií rozvoz jídel jen jako doplněk ke klasickým příjmům od hostů ve svých kamenných provozovnách. V situaci jejich nucené koronavirové uzávěry teď ale na tomto způsobu prodeje životně závisí. Proto si více všímají toho, kolik musí logistickým firmám za dopravu svých jídel k zákazníkům platit. 

Už před měsícem Asociace malých a středních podniků vyzvala stravenkové a rozvážkové společnosti, aby restauracím pomohly nynější situaci ustát a dobrovolně si snížily své provize. Ty v případě rozvozců dosahují až 30 procent z ceny jídla. 

Stravenkáři požadavek vyslyšeli. Firma Sodexo si od začátku listopadu na půl roku stáhla marže u svých stravenek na tři procenta. Vydavatel stravenek Le Cheque Déjeuner, společnost UP, restauracím od sklonku října do konce roku placení poplatků odpustila zcela. Firma Edenred na vyžádání daného gastro podniku od listopadu do března snižuje své provize na 4,5 procenta. Při platbách stravenkovou kartou pak restauracím vrací na účet pět korun za každé zakoupené jídlo. 

Rozvozci oproti tomu snížení marží odmítli. Platí to pro dominantní Dáme jídlo i jeho menšího konkurenta Wolt. Ten ovšem alespoň srazil cenu své dopravy, kterou si k cenám jídel přičítá. Jan Foret, šéf tuzemské pobočky finského Woltu, v rozhovoru pro HN vysvětluje, proč mu takový přístup přijde vhodnější než uskrovnění na vlastní provizi. Popisuje také rozvoj rozvážkového byznysu Woltu, který na tuzemském trhu působí přes dva roky.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru