Většina restaurací brala před pandemií rozvoz jídel jen jako doplněk ke klasickým příjmům od hostů ve svých kamenných provozovnách. V situaci jejich nucené koronavirové uzávěry teď ale na tomto způsobu prodeje životně závisí. Proto si více všímají toho, kolik musí logistickým firmám za dopravu svých jídel k zákazníkům platit. 

Už před měsícem Asociace malých a středních podniků vyzvala stravenkové a rozvážkové společnosti, aby restauracím pomohly nynější situaci ustát a dobrovolně si snížily své provize. Ty v případě rozvozců dosahují až 30 procent z ceny jídla. 

Stravenkáři požadavek vyslyšeli. Firma Sodexo si od začátku listopadu na půl roku stáhla marže u svých stravenek na tři procenta. Vydavatel stravenek Le Cheque Déjeuner, společnost UP, restauracím od sklonku října do konce roku placení poplatků odpustila zcela. Firma Edenred na vyžádání daného gastro podniku od listopadu do března snižuje své provize na 4,5 procenta. Při platbách stravenkovou kartou pak restauracím vrací na účet pět korun za každé zakoupené jídlo. 

Rozvozci oproti tomu snížení marží odmítli. Platí to pro dominantní Dáme jídlo i jeho menšího konkurenta Wolt. Ten ovšem alespoň srazil cenu své dopravy, kterou si k cenám jídel přičítá. Jan Foret, šéf tuzemské pobočky finského Woltu, v rozhovoru pro HN vysvětluje, proč mu takový přístup přijde vhodnější než uskrovnění na vlastní provizi. Popisuje také rozvoj rozvážkového byznysu Woltu, který na tuzemském trhu působí přes dva roky.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • Pravidelné speciály v digitální podobě
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nevybrali jste si? Přejděte na všechny nabídky předplatného HN.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru