Ještě ve druhém ročníku střední školy si nebyl jistý, jestli chce být sládkem. Uvažoval, že studium na potravinářské škole ukončí a bude se věnovat sportu, protože věřil, že by mohl hrát baseball.

Jenže pak Adam Matuška vyrazil za zkušenostmi do Anglie a tam poznal rozmanitou a různorodou pivní kulturu, která ho okamžitě zaujala a přesvědčila, aby střední školu dodělal. A hned po ní začal pomáhat tátovi ve vlastním pivovaru.

"Peníze, stavbu a vizi měl táta, já s kamarádem jsme řešili výrobu a rozvoz," popisuje Adam Matuška v podcastu Poprvé, jak se v roce 2009 začala psát historie pivovaru Matuška v Broumech na Křivoklátsku. Jeho otec tehdy pracoval v Klášterním pivovaru v Praze na Strahově a vlastním podnikem si chtěl splnit velký sen. Matuška junior tehdy dokončil školu, a tak mu s tím rovnou začal pomáhat.

"Začínali jsme na chalupě v garáži, táta ji přestavěl na malý pivovar, kotle ze školní jídelny předělal na pivovarské kotle, v hospodách pak sehnal výčepní tanky a upravil je na kvasné tanky. Postupně se ale výroba zvětšovala a časem se v garáži nedalo chodit," říká mladý sládek, který dnes patří mezi celebrity českého pivovarnictví.

Z garáže se pivo Matuška rychle dostalo do českých hospod, ale také do výše uvedeného anglického baru, kde mladý sládek získával praxi. "Tátův sen byl vařit vlastní pivo. Moje vize je v Česku posouvat pivní kulturu. Dělat pivo dobře a aby se v hospodách o něj správně starali."

V podcastu Poprvé také vyprávěl, jak se před 11 lety snažil protlačit pivo Matuška do hospod, kdy se s otcem nepohodli o dalším směrování jejich byznysu, a jakým způsobem se pivovarnictví v příštích letech změní.

"Bylo by fajn, kdyby v zahraničí znali vedle Plzeňského prazdroje i malé pivovary a sládci z Ameriky se jezdili k nám inspirovat, jak vaříme pivo a jak o něj pečujeme," říká Adam Matuška, jenž se dále věnuje i podniku Dva kohouti v pražském Karlíně. Právě tam se dají najít staré tanky, ve kterých kdysi vařil pivo v Broumech.

Nejnovější díl a také předchozí epizody podcastu Poprvé si můžete poslechnout na našem webu v sekci Podcasty a také v mobilních aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts.

Související
Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru