Téměř tři měsíce měly zavřeno a teď chybí restauracím v Česku, především v turistických destinacích, zahraniční návštěvníci. To se projevilo i na jejich tržbách, které klesly už o desítky procent. Tento propad má i vliv na mzdy pracovníků - ty jim poklesly o desítky korun za odpracovanou hodinu. Podniky se také snaží omezit provozní náklady, takže místo stálého personálu raději přijímají brigádníky.

Podle dat aplikace Grason, která propojuje právě brigádníky a restaurace, se nejvíce průměrná hodinová mzda snížila u kuchařů. V červnu loňského roku byla 186 korun, letos klesla o 35 korun na 151 korun za hodinu. V případě servírek a číšníků poklesla o 22 korun na současných 124 korun. U barmanů je pokles takřka identický.

Aby zaměstnavatelé ušetřili na mzdách pro zaměstnance, najímají v současné době především brigádníky. Ty totiž mohou využít pouze v období obědů a večeří, kdy je v restauracích obvykle plno. "Za posledních pár týdnů vidíme vysoký nárůst poptávek po flexibilním personálu. Jeho vytížení vzrostlo o 170 procent," potvrzuje Karel Mařík z Garsonu.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru