Tip:

Největší romantika je na terase u rybníčku.

Z nabídky:

1. Pečené jehněčí kolínko potěší všechny milovníky tohoto masa.

Pečené jehněčí kolínko potěší všechny milovníky tohoto masa.

2. Netradiční prezentace králíka v podobě jemné rolády.

Netradiční prezentace králíka v podobě jemné rolády.
Adresa:

Hliněná bašta

Újezdská 619
Průhonice
www.hlinenabasta.cz

Hliněná bašta v Průhonicích představuje jednu z gastronomických stálic na okraji Prahy. Podnik s rodinnou atmosférou a nádhernou terasou na břehu malého rybníčku je od jara do podzimu nabitý k prasknutí. V březnu či dubnu zde vládne komornější atmosféra a hosté si mohou v klidu vychutnat kuchařské umění Hynka Vávry, který je šéfkuchařem a majitelem tohoto podniku již dvacet let.

Na letošní rok připravil řadu novinek zaměřených na moderní upgrade tradiční české kuchyně, takže vedle obligátních ryb kraluje jeho jarnímu menu králík, kachna či jehněčí. Jako první chod určitě zaujme lahodný topinamburový krém, jehož chuť zvýrazňují slaninové chipsy a svěží, štiplavá řeřicha. Perfektně se povedly také obě prezentace syrového hovězího masa, a to jak parádně namíchaný tatarský biftek, v jehož chuti dominují lanýžové tóny, tak hovězí sashimi, marinované křehké maso servírované s mangovým chutney.

Pokud hosté preferují bezmasé pokrmy, mohou vyzkoušet vydařený salát s kozím sýrem ochucený šťávou z červené řepy. Z bohaté kolekce ryb stojí za zkoušku jeseter pečený na pánvi, který na talíři doprovází černé sépiové rizoto, pečený citron a jemná omáčka z pečených paprik. A teď už rychle k chutím českého venkova. Mezi hvězdy jarního menu patří křehká a nadýchaná roláda z králičího stehna plněná králičí fáší a servírovaná s domácími noky a zeleninou, zaujme také vzorná prezentace pečeného kuřecího prsa podávaného poněkud netradičně s šafránovým rizotem, slavnou specialitou milánské gastronomie. Milovníci výraznějších chutí ocení jehněčí kolínko s typicky navinulou chutí, které kuchaři servírují s omáčkou z výpeku a haluškami − navíc v období kolem Velikonoc se na menu vrátí každoroční stálice v podobě pečeného mléčného kůzlete. A sladká tečka? Každý týden se nabídka mění, nicméně skvostná bezé roláda s ořechy a jemným krémem ze zeleného čaje matcha se objevuje pravidelně.

Připraveno ve spolupráci s Hliněnou baštou

Související