Na výrobu dezertů pro 50 lidí ze surovin, které viděla teprve před hodinou, měla Helena Fléglová čtyři hodiny. Z kila kokosového pyré, kila jahodového pyré, mouky, cukru, hořké čokolády a několika dalších ingrediencí vykouzlila dezerty i zmrzlinu. O některé suroviny se přitom musela ve finále gastronomické soutěže v Singapuru ještě podělit s kolegy z českého Národního týmu kuchařů a cukrářů, se kterými soutěžila o nejlepší tříchodové menu.

Nemohla třeba použít ani špetku soli, protože by jí nebylo dost na jiné chody, takže nápad na slaný karamel padl. Světová soutěž národních týmů je náročná. "Pracovali jsme ve skleněné místnosti, kde se na nás dívali lidé i komisaři, což byl velký tlak. Naší výhodou ale bylo, že všichni pracujeme v běžných provozech a jsme zvyklí improvizovat," vzpomíná cukrářka, která byla na takové soutěži loni poprvé. V Singapuru nakonec český národní tým vyhrál, na mnohonásobně větším Světovém poháru v Lucemburku pak získal osmé místo. Další metou je pro tým tří cukrářek a sedmi kuchařů olympiáda, která se koná příští rok.

O tom, že by se stala cukrářkou, vysoká bruneta nikdy nepřemýšlela. Vždyť to nebyl ani její koníček. Studovala na VŠE, vedla jako provozní cukrárnu v centru Prahy a myslela si, že pak bude dělat marketing.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se