Kousek za zlínským fotbalovým stadionem je nenápadný domek, kde už téměř celé století nepřetržitě provozují pěstitelskou pálenici. Letos díky vynikající úrodě začali pálit slivovici asi o měsíc dříve než obvykle. "Bude to silná sezona, jako ji pamatujeme z minulosti. Ne jako loni, kdy otec, který pálí 37 let, říkal, že to byla nejslabší sezona, co pamatuje," popisuje Adam Navrátil, který je již pátou generací v rodině Navrátilových, která se pálení věnuje. Letos už mají všechny termíny kvůli vysokému zájmu zcela plné. Navrátilovi nedají dopustit na klasický styl pálení, kdy se pod kotlíky topí dřevem, a žádné počítače v jejich pálenici také nenajdete.

Dobrá chuť záleží samozřejmě i na kvalitě kvasu. "Kvas potřebuje na kvašení 6 až 8 týdnů, je vhodné ho trochu rozmačkat, aby pustil šťávu a dobře prokvasil," říká David Navrátil, bratr Adama. Pěstitelské pálení je ale podle nich na ústupu. "Dříve se pálilo mnohem více. Pamatuji si, jak jsem ještě pomáhal svému otci a od listopadu do března jsme jeli v kuse každý z nás dvanáctky. On přes den a já přes noc a volná byla jen neděle," vzpomíná jejich otec Radek Navrátil.

Navrátilova Slivovica, slivovice

Dnes pálí spíše starší generace, mladí na to podle něj nemají moc čas a ani k tomu nemají takový vztah. "Je třeba mít zahradu, nasadit stromy a starat se o ně. Je třeba zajistit dřevo, sesbírat trnky a dovézt kvas do pálenice – je to dost práce okolo. Ti staří chlapi si na to naopak třeba berou dovolenou a na celý proces se několik měsíců těší, je to pro ně každoroční rituál," popisuje s tím, že mezi zákazníky má i řadu těch, kteří k němu jezdí dlouhodobě a zná je od dědy až po vnuka.

Přežili i komunisty

Pálenice za zlínským stadionem stojí od roku 1922, kdy jejich prapradědeček František Navrátil zažádal o povolení ke stavbě. Byl zemědělcem, a jelikož přes zimu nebylo moc co dělat, tak se tehdy v padesáti letech rozhodl začít s pálením během dlouhých zimních večerů. "Od toho roku 1922 nebyla ani jediná zima, kdy by se u nás nepálilo," říká David Navrátil.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru