Livio Salvador ze severovýchodní Itálie pěstuje stejný druh vinné révy už dlouhá léta. V poslední době si ale začal všímat toho, že s hrozny není něco v pořádku. Kuličky na sobě mají stále častěji hnědé flíčky a jsou málo šťavnaté. Salvador se začal radit s dalšími vinaři v regionu, kteří mají stejný problém. Jejich révu totiž příliš silné slunce často spálí. "Stalo se to skoro normou," uvedl pro americký list Washington Post. Odhaduje, že kvůli tomu letos přišel o deset procent sklizně.

Vinaři z italských regionů, kde se réva pěstuje po staletí, se stejně jako Salvador stále častěji potýkají s dopady globálního oteplování. Hledají a testují proto různé způsoby, jak se s podobnou situací vyrovnat.

Někteří se pokouší révu pěstovat ve vyšší nadmořské výšce než dříve, jiní připravují nové systémy zavlažování. Snaží se vybudovat systém podzemní závlahy, aby se chladnější voda dostala rychleji přímo ke kořenům.

Itálie vede

Největším producentem vína na světě byla v roce 2017 Itálie, kde se jej vyrobilo 42,5 milionu hektolitrů.

To byl meziroční pokles o 17 procent, ukazují data Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV).

Na druhém místě skončila Francie s 36,7 milionu hektolitrů a třetí pak Španělsko s 32,1 milionu.

Část vinařů z této oblasti také révu méně zastřihuje, aby hojnější listy mohly poskytnout hroznům více stínu a předešlo se tak jejímu spálení od slunce.

Rodinné vinařství Pitars ze severovýchodu Itálie postupuje přesně opačně. Větvičky brzy na jaře výrazně zkrátí, aby se kuličky vína co nejdříve dostaly na přímé slunce a mohly silnějšímu svitu snáze přivyknout, popisuje list Washington Post.

V trochu jiné situaci jsou vinaři z jednoho z nejslavnějších vinařských regionů Bordeaux ve Francii. Těm paradoxně teplejší klima zatím vyhovuje, réva je sladší, a i víno má tak intenzivnější chuť. Kvůli vysokým teplotám a dřívějšímu zrání révy museli vinaři letos dokonce zahájit sklizeň zhruba o dva týdny dříve, než je obvyklé.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.