Spousta Čechů jí nemůže přijít na jméno, protože je prý hlavním viníkem jarních alergií, a navíc se objevuje na čím dál více polích. Zemědělci se ale z úrody řepky olejky těší. Její sklizeň letos dosáhla bezmála 1,3 milionu tun, a meziročně tak vzrostla o více než 12 procent.

Řepka je pro české farmáře klíčovou plodinou. Její výkupní cena je dvakrát vyšší než u obilí a navíc se na celkových ročních tržbách zemědělců podílí ze 14 procent.

V roce velkého sucha se přitom ostatním plodinám příliš nedaří. Obilí se podle aktuálních dat ČSÚ sklidilo jen 6,4 milionu tun, o 7,5 procenta méně než loni. "Dá se přitom čekat, že úrodu brambor, cukrovky či chmele zasáhne sucho ještě hůře," říká šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru