Analise Kettern, majitelka německého vinařství Lothar Kettern v oblasti Mosel je kvůli úrazu více jak 25 let upoutána na lůžko. I proto se rozhodla podpořit českou neziskovou organizaci Revenium, která pomáhá lidem se zdravotním postižením najít si práci. Vinařka se spojila s restaurací Mlýnec v Praze, která po celý květen nabízí její riesling Lighthouse a z každé prodané lahve pošle sto korun Reveniu.

Ziskem z prodeje vína chce spolek Revenium vrátit život prvnímu letnímu sídlu Tomáše Garrigua Masaryka, středočeskému zámku Hluboš. Cílem je dát zde práci lidem se zdravotním postižením, otevřít areál veřejnosti a opravit památkově chráněnou fresku v hlavním sále.

Ačkoliv je majitelka vinařství Analise Kettern upoutaná na lůžko a vyžaduje celodenní péči rodiny a zdravotní sestry, stále se podílí na strategických rozhodnutích týkajících se firmy. Jedním z nich bylo, že Revenium podpoří dlouhodobě. Každý rok dostane spolek limitovanou kolekci vína, která nepůjde pořídit nikde jinde. 

"Ziskem z jejich prodeje chceme nastartovat nová pracovní místa pro lidi se zdravotním i jiným znevýhodněním v Praze, Brně a na zámku Hluboš. Letos plánujeme zaměstnat minimálně 40 zdravotně postižených a do pěti let dalších 200," uvedla Hana Potměšilová, předsedkyně představenstva organizace Revenium.

V Česku vedle restaurace Mlýnec, kde se celá akce uskuteční, pomáhají i jiné podniky. V restauraci Lokál například běží projekt Oběd pro dalšího, v rámci kterého mohou hosté koupit jídlo pro lidi bez domova. Ve všech pražských pobočkách mají možnost za 90 korun zakoupit poukázku, kterou Lokál předá organizacím Nový prostor, Pragulic či Jako doma. Držitel poukázky pak může přijít do Lokálu na teplý oběd a domácí limonádu.

"Cílem akce je nejenom trochu pomoci lidem bez domova, ale také seznámit hosty Lokálu s jejich příběhy a dát jim možnost udělat dobrou věc," vysvětluje Anna Šprynarová, marketingová manažerka sítě Ambiente, pod níž restaurace Lokál spadají.

Již zmíněná organizace Jako doma zase zaměstnává od roku 2012 jako kuchařky ženy bez domova. Projekt začínal stánkem jednou měsíčně v Karlíně a nyní má i vlastní jídelnu. Podnětem pro vznik projektu bylo diskriminování žen bez domava na trhu práce. Vydělané peníze jdou na platy kuchařek a provoz Jídelny Kuchařek bez domova, která v současné době zatím ještě není finančně soběstačná. 

"Bodu zvratu chceme dosáhnout v roce 2020 až 2021. Pak by výdělek podporoval další projekty organizace Jako doma, a to provoz komunitního centra pro ženy bez domova," uvádí Lenka Vrbová z organizace Jako doma.

Lidé mohou organizaci pomoci i darováním oblečení, kosmetiky nebo hygienických potřeb pro ženy. Také se mohou stát pravidelnými dárci či jít do organizace na stáž.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 0 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru