Bogdan Trojak a Petr Kočařík se k vinaření dostali trochu náhodou. Trojaka vinice učarovaly, když jako brněnský student podnikal spanilé jízdy do sklepů na jižní Moravě. Kočařík sice pochází z Čejkovic, kde si trochu vína dříve dělala každá rodina, ale vinařit začal až poté, co dostal malou vinici jako svatební dar.
Oba jsou členy spolku Autentistů, tedy vinařů snažících se k výrobě vín přistupovat co možná nejšětrnější a nejpřírodnější metodou. Jejich vinice tak splňují pravidla pro bioprodukci a sběr hroznů provádí výhradně ručně. Podstatný je pro ně i přirozený proces tvorby vína bez přidávání aditiv a technologických zásahů.
"Věřím, že i to nejobyčejnější selské víno je mnohem lepší než nejlepší průmyslové víno vylepšené aditivy," tvrdí Trojak, který se nyní přesunul z Moravy do Čech. Buduje vinařství ve Velkých Žernosekách u Litoměřic.
Vinný purista Bogdan Trojak
Velké Žernoseky
1) Víno. Jaké asociace ve vás tohle slovo vyvolá?
Harmonie. Řád. Krása. Euforie. Pokora.
2) Jak jste se stal vinařem? Byl to vždycky váš osud?
Úplně prozaicky – jezdil jsem s kamarády do sklepa na jižní Moravu. Z Brna, kde jsem studoval práva, jsem to měl k vinicím kousek. Jezdívali jsme tam kolem Velikonoc, pili víno a živili se kradenými kraslicemi. Víno byla láska na první pohled, ale taky láska hodně idealizovaná – člověk viděl jen tu poezii okolo. Jakmile jsem se tam usadil a vysadil vinici, narazil jsem na prózu všedního dne. Vinařství je hlavně tvrdá práce s nejistým výsledkem.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Nově všechny články v audioverzi