Pátý ročník prestižní ankety Zlatý kuchař potvrdil naprostou dominanci šéfkuchaře restaurace Grand Cru Jana Punčocháře, který zvítězil již potřetí v řadě. Za sebou již tradičně nechal všechny michelinské kuchaře. V anketě Zlatý kuchař hlasuje čtyřicet tuzemských gastro­nomických odborníků, nejsou to však kuchaři či manažeři restaurací, ale gastro­nomičtí novináři a food blogeři, kteří se na zdejší gastronomické scéně orientují přece jen o chlup lépe než michelinští inspektoři.

Tip:

Na webových stránkách www.zlaty­kuchar.cz najdete mapu Zlatého kuchaře 2017, podle níž je možné jednoduše vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři.

Ale zpátky k výsledkům. Stříbrné místo získal talentovaný třicátník Přemek Forejt působící v restauraci Entrée v Olomouci, třetí byl Oldřich Sahajdák z michelinského La Degustation (ten vyhrál první dva ročníky). Nejlepším cukrářem v zemi se stal Lukáš Skála, zatímco titul nejlepšího zahraničního kuchaře získal Riccardo Lucque.

Jan Punčochář patří k nejzkušenějším českým šéfkuchařům, deset let měl na starosti prestižní restauraci Le terroir, odkud přešel před třemi lety do nově otevřené restaurace Grand Cru. Její nabídka patří k ozdobám pražské gastronomie a třeba podzimní snoubení české zabijačky s lanýži je jedním z vrcholů pražské gastronomie.

jarvis_5ae9a4bd498e2b61ce028e60.jpeg
Stříbrné místo získal talentovaný třicátník Přemek Forejt působící v restauraci Entrée v Olomouci.
Foto: ČTK

Anketa Zlatý kuchař přinesla další překvapivé zprávy: potěšující je, že špičková česká gastronomie už není omezena pouze na hlavní město: v první desítce jsou naopak hned tři mimopražské podniky. Druhým zajímavým momentem je zjištění, že odborná veřejnost je poměrně imunní k televizním kuchařským hvězdám: nejslavnější tuzemský kuchař Zdeněk Pohlreich skončil až patnáctý a MasterChef Marek Raditsch dvacátý osmý. Naopak se v této branži nedaří ženám: v poli 99 šéfkuchařů je pouze jedna jediná, a to až na 56. místě.

jarvis_5ae9a4bd498e2b61ce028e64.jpeg
Třetí byl Oldřich Sahajdák z michelinského La Degustation (ten vyhrál první dva ročníky).
Foto: Libor Fojtík

Anketu Zlatý kuchař pořádá časopis Gastro & Hotel, přičemž vzorem mu je podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.

Související