Americký právník a znalec barů, lihovin a koktejlů David August Embury vystavil přesně před 80 lety jihoamerické vinné pálence pisco ve své knize The Fine Art of Mixing Drinks nelichotivé vysvědčení: "Jiná brandy, již nemohu doporučit, je z Peru a je známa jako pisco. Její zrání se odehrává v hliněných hrncích nebo džbánech, nikoliv v dřevěných soudcích. Někdo mi řekl, že je v Peru velmi populární, což je ostatně jeden z důvodů, proč jsem docela spokojen s tím, že zůstávám ve Spojených státech." Krapet to přehnal. Gary Regan, člen uznávaného světového barmanského topkomanda, se nechal slyšet, že to bude Pisco Sour (pisco, limetová šťáva, cukrový sirup, trochu bílku, tři kapky angostury navrch), jenž jednou vytlačí Mojito (popisu netřeba) do říše zapomnění.

Název brandy je inspirován snad hliněnými nádobami, v nichž odpočívá, nebo ptáčky obývajícími Kordillery či stejnojmenným peruánským přístavem oblíbeným kdysi pašeráky. Pálenka z povolených odrůd révy vinné se destiluje na 40−48 % objemových alkoholu, přičemž ředění vodou není povoleno (sympatické). Zásadně se nedává zrát do dřevěných sudů; pokud odpočívá, pak v nádobách z materiálů, jež s destilátem nereagují.

Zatím jste si přečetli 70 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.