Tomáš Dyntar rád pil whisky, chtěl v Třebíči svůj bar a chtěl do něj vlastní whisky. A tak začal experimentovat s její výrobou, nejdřív doma a pak už standardní průmyslovou cestou v palírně, kterou pojmenoval Trebitsch Old Town Distillery. Loni si u Úřadu průmyslového vlastnictví nechal zapsat ochrannou známku "česká whisky" a "czech single malt whisky" a první lahve s tříletou single malt (jednosladovou) uvedl na trh.

Rostoucí zájem o whisky obecně a atraktivita toho, že jde za poslední roky o jeden z prvních podobných počinů lidí v českém alkobyznysu, zaujaly. "Loni jsme prodali asi tisíc lahví, letos cílíme na prodej kolem 20 tisíc lahví. V desetiletém horizontu by při optimistickém scénáři mohlo jít až o jednotky milionů lahví," počítá ředitel firmy Česká whisky, s. r. o., Ondřej Chládek.

Tyto ambiciózní plány budou potřebovat nemalé investice. Především pak do výroby a skladování vypáleného alkoholu, který bude muset několik let zrát. Dnes se tak děje zejména v prostorech bývalého barokního lihovaru v od Třebíče nedaleko vzdálených Šebkovicích. Ve spolupráci s Jarošovským pivovarem se pod značkou Trebitsch vyrábí i pivo "dodělávané" v sudech po whisky. To je ale jen doplněk. Budoucnost firmy má stát na whisky a na tom, že jí bude hodně.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru