Představitelé Šanghaje potvrdili hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi, že šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Mynář a jeho hradní tým se to dozvěděli během své návštěvy v Číně minulý týden, oznámil Hrad. O budoucnosti Jie Ťien-minga jako prezidentova poradce se prezidentův mluvčí nezmínil. Čínská firma také oznámila, že prozatím ustupuje od záměru navýšit podíl ve skupině J&T z deseti na padesát procent. Obchod měl být druhou největší investicí CEFC mimo Čínu, slavnostně se podepisoval za účasti čínského i českého prezidenta.

Vyšetřování podle prezidentova mluvčího není vedeno proti právnické osobě CEFC China. "Všechny zúčastněné strany se shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt, One Road v Česku," uvedl mluvčí.

Zástupci Hradu se setkali také s vedením společnosti CEFC China. To je informovalo, že Jie Ťien-ming odejde z akcionářské struktury a z vedení společnosti. "Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v Česku," dodal mluvčí.

Cestu prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, jeho poradce Martina Nejedlého a zástupce CEFC pro Evropu Jaroslava Tvrdíka chtějí prověřit poslanci, napsal server Aktuálně.cz. Není totiž jasné, jak byla cesta prezidentových poradců do Číny financována. Zahraniční cestu, kterou Hrad nechce komentovat, bude řešit i zahraniční výbor sněmovny.

Jie Ťien-ming je od roku 2015 zvláštním poradcem pro hospodářskou politiku prezidenta Zemana. Jie Ťien-ming je předsedou představenstva čínské skupiny CEFC, která působí především v energetice, financích a průmyslu. Po celém světě tato firma zaměstnává téměř 30 tisíc lidí a své aktivity rozvíjí i v Česku.

CEFC stahuje žádost o navýšení podílu v J&T

Skupina CEFC s ohledem na změnu v akcionářské struktuře stahuje žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k České národní bance. Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe. CEFC vlastní v J&T FG deset procent, chtěla podíl navýšit na 50 procent.

"Rozvoj CEFC Europe v Česku bude pokračovat," uvedla dále firma. Do CEFC Europe vstupuje podle mluvčího Pavla Bednáře další akcionář, jeho podíl a název ale nezveřejnil. Server Týden.cz v pondělí napsal, že téměř poloviční podíl v ní získá čínským státem vlastněná společnost CITIC Group.

"Mateřská CEFC China i nadále považuje projekty v Česku za jednu ze svých priorit a přikládá jim velkou důležitost. Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti," dodal Bednář.