V roce 2050 bude na světě skoro 10 miliard lidí, o dvě miliardy více než nyní. Světová zdravotnická organizace přitom očekává, že příští generace spotřebuje o 70 procent více masa. Většina půdy pro chov dobytka už je ale zabraná a není jisté, jak lidstvo ustojí zvýšený jídelní apetit rostoucích populací Indů, Číňanů či lidí z Afriky.
Profesor fyziologie Mark Post z univerzity v nizozemském Maastrichtu má ale recept, jak hladovění stovek milionů lidí zabránit. Již před pěti lety jeho tým vytvořil umělé maso z kmenových buněk krávy. První hamburger ze zkumavky tehdy vyšel na astronomických 250 tisíc eur. "Nyní jsme ale schopní jeho cenu srazit na 10 eur (250 korun), což už je suma přijatelná pro restaurace. Již do několika let bychom navíc měli být schopní dosáhnout ceny masa, která je běžná v supermarketech," říká výzkumník a zakladatel start-upu Mosa Meat, který se na vývoj a výrobu umělého hovězího masa zaměřuje.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...
Byznys
Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?
Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru