V roce 2050 bude na světě skoro 10 miliard lidí, o dvě miliardy více než nyní. Světová zdravotnická organizace přitom očekává, že příští generace spotřebuje o 70 procent více masa. Většina půdy pro chov dobytka už je ale zabraná a není jisté, jak lidstvo ustojí zvýšený jídelní apetit rostoucích populací Indů, Číňanů či lidí z Afriky.

Profesor fyziologie Mark Post z univerzity v nizozemském Maastrichtu má ale recept, jak hladovění stovek milionů lidí zabránit. Již před pěti lety jeho tým vytvořil umělé maso z kmenových buněk krávy. První hamburger ze zkumavky tehdy vyšel na astronomických 250 tisíc eur. "Nyní jsme ale schopní jeho cenu srazit na 10 eur (250 korun), což už je suma přijatelná pro restaurace. Již do několika let bychom navíc měli být schopní dosáhnout ceny masa, která je běžná v supermarketech," říká výzkumník a zakladatel start-upu Mosa Meat, který se na vývoj a výrobu umělého hovězího masa zaměřuje.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru