Získávání potravin prostřednictvím chovu zvířat je nesmírně neefektivní: pro krávu, vepře nebo drůbež je nejdříve nutné vypěstovat potravu, než vyroste do jatečné hmotnosti potřebuje množství energie, vody, pracovních sil i investic do staveb a zařízení - a nakonec nešťastného tvora zabijeme, abychom z něj zužitkovali jen malou část. Problémů, které klasická živočišná výroba způsobuje, je ale ještě mnohem víc.

Maso se stane luxusem

Chov hospodářských zvířat vyžaduje velké plochy zemědělské půdy, zatěžuje životní prostředí a je i nezanedbatelným producentem metanu, který způsobuje skleníkový efekt v mnohem větší míře, než obávaný oxid uhličitý.

Do zemědělské velkovýroby přitom putuje přibližně třetina světové produkce obilnin, třetina produkce plovoucích továren devastujících rybí populace oceánů a většina vyprodukované sóji. Z každých 100 kalorií zkrmených v živočišné výrobě zvíře "vyprodukuje" jen 30 kalorií v podobě masa a mléka.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.