Získávání potravin prostřednictvím chovu zvířat je nesmírně neefektivní: pro krávu, vepře nebo drůbež je nejdříve nutné vypěstovat potravu, než vyroste do jatečné hmotnosti potřebuje množství energie, vody, pracovních sil i investic do staveb a zařízení - a nakonec nešťastného tvora zabijeme, abychom z něj zužitkovali jen malou část. Problémů, které klasická živočišná výroba způsobuje, je ale ještě mnohem víc.

Maso se stane luxusem

Chov hospodářských zvířat vyžaduje velké plochy zemědělské půdy, zatěžuje životní prostředí a je i nezanedbatelným producentem metanu, který způsobuje skleníkový efekt v mnohem větší míře, než obávaný oxid uhličitý.

Do zemědělské velkovýroby přitom putuje přibližně třetina světové produkce obilnin, třetina produkce plovoucích továren devastujících rybí populace oceánů a většina vyprodukované sóji. Z každých 100 kalorií zkrmených v živočišné výrobě zvíře "vyprodukuje" jen 30 kalorií v podobě masa a mléka.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru