Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, jejíž podnikání sahá od finančních služeb až k telekomunikacím, udělala krok, kterým chce rozšířit svůj byznys i do oblasti televize a zábavy.

V pondělí oznámila, že se domluvila se skandinávskou mediální skupinou Modern Times Group (MTG) na koupi největší bulharské televizní skupiny Nova Broadcasting Group. Investice může podle bulharských médií přesáhnout částku 100 milionů eur (2,5 miliardy korun). PPF v tiskovém prohlášení cenu neuvedla, podle zprávy MTG ale transakce ohodnocuje 100 procent Novy Broadcasting na 185 milionů eur, tedy v přepočtu asi 4,7 miliardy korun

Skupina podle dohody od MTG získá v bulharské Nově podíl 95 procent a zároveň koupí zbylých 5 procent od společnosti Eastern European Media Holdings. Prodej musí ještě schválit příslušní regulátoři, což podle PPF může nastat v nadcházejících šesti měsících.

MTG se v minulosti rozhodla opustit tradiční televizní byznys mimo Skandinávii, protože se chce soustředit na oblast digitální zábavy. Loni v dubnu už prodala za 3,1 miliardy korun svou polovinu v Primě, druhé největší komerční televizi na českém trhu. Stejně tak se MTG zbavila svých aktiv v Pobaltí a na Ukrajině. Bulharská Nova byla v jejím portfoliu poslední televizní skupinou ve východní Evropě.  

Nova Broadcating Group, která zaměstnává 650 lidí, je největší bulharskou komerční mediální skupinou. Tvoří ji sedm televizních stanic a devatenáct firem poskytujících on-line mediální služby. Loni vykázala tržby 991 milionů švédských korun, tedy asi 2,5 miliardy Kč, a provozní zisk 195 milionů SEK (500 milionů Kč). Největší stanicí ve skupině je Nova. Na ni a jedničku na trhu bTV připadá celkem 70 procent tržeb z televizní reklamy. Podle odhadů agentur GARB a Nielsen Admosphere utratili zadavatelé reklamy v roce 2016 ve všech bulharských televizích celkem 615 milionů eur.

Kellnerova PPF už má zkušenosti s televizním byznysem z let 2002 až 2005, kdy jí patřila nejsledovanější česká televize Nova. Tu později prodala americké mediální skupině Central European Media Enterprises (CME) za více než 20 miliard korun.

Podle agentury Reuters se loni PPF zajímala také o koupi CME, nakonec ale jediným uchazečem o stávajícího vlastníka české Novy zůstala finanční skupina Penta Investments a čínská energetická a investiční skupina CEFC, jež má na transakci poskytnout peníze.

Ačkoli tradiční televizní stanici PPF ve svém portfoliu od prodeje české Novy nemá, pustila se do televizního byznysu už v rámci operátora O2. Tam provozuje internetovou televizi O2 TV, se 237 tisíci předplatiteli.

PPF má široké spektrum aktivit. Hlavně podniká v oblasti splátkového prodeje a její divize HomeCredit působí od České republiky přes Rusko až po Čínu, Vietnam a Indii. Skupina také investuje do nemovitostí a biotechnologií. V Česku vlastní kromě O2 i společnost Cetin, která má datové sítě a jinou telekomunikační infrastrukturu. PPF má aktiva za téměř 35 miliard eur a celosvětově zaměstnává 155 tisíc lidí.

Švédská MTG má byznys v oblasti televizní a internetové zábavy, investuje také do sportovního obsahu a on-line her.