Francouzské pečivo a máslo se staly v cizině tak populární, že zvýšená poptávka způsobila krátkodobý výpadek mléčných výrobků i ve francouzských obchodech, upozornila agentura AP. Cena másla v zemi galského kohouta meziročně vzrostla o 60 procent a podle úředních údajů dosáhla v srpnu výše 6,7 eura (asi 172 korun) za kilogram, což nadělalo problémy vývozcům pečiva a vyvolalo obavy, že bude chybět v tradičním moučníku zvaném vánoční poleno. Nedostatek másla zřejmě nejvíce postihl Bretaň a Normandii, což souvisí s poklesem nabídky mléka v Evropě.

"Po másle je stále větší poptávka v rozvíjejících se ekonomikách, jako je Čína a Blízký východ," vysvětloval rozhlasové stanici RTL Dominique Charge, který stojí v čele mlékárenských družstev.

Claude Margerin Françoisová, která provozuje specializovanou pekárnu v centrální části země, řekla AP, že zatím nedokázala splnit zakázky z Libanonu, Číny a Vietnamu, protože se nedostává másla - a svých osm zaměstnanců musela kvůli tomu poslat na nucenou dovolenou.

"Hledám máslo všude," prohlásila pekařka, která po 15 let odebírala velmi kvalitní máslo od místních výrobců ze západofrancouzského kraje Poitou-Charentes. Připouští, že by mohla kupovat lacinější máslo z ciziny, ale nepřekonala pochyby o jeho kvalitě. "Jen jsem přivoněla a bylo jasné, že není dost dobré," řekla.

V Česku podle ministerstva zemědělství spotřebitelská cena másla meziročně vzrostla (rovněž k letošnímu srpnu) o 45 procent na 209 korun za kilogram.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru