Průměrná hrubá mzda v Česku dosáhla ve druhém čtvrtletí 29 346 korun. Oproti stejnému období loni se tak zvýšila o 7,6 procenta, více, než čekali analytici. Jde o nejrychlejší růst mezd za posledních více než devět let. Reálné mzdy, jež zohledňují vývoj inflace, se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 5,3 procenta, což je nejvíce od prvního kvartálu roku 2007.

Důvodem je především silný růst ekonomiky a s ním spojený nedostatek pracovníků. Počet volných pracovních míst v Česku dosahuje téměř 190 tisíc a je tak na historickém maximu. Firmy proto musí nabízet vyšší mzdy nejen proto, aby nové lidi přilákaly, ale také proto, aby si udržely svoje stávající zaměstnance. "Dynamika mezd je však ovlivňována také administrativními vlivy, jako je růst minimální mzdy či navýšení platových tarifů u státních zaměstnanců ve druhé polovině minulého roku," upozorňuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru