Pro více než polovinu světové populace představuje rýže základní potravinu, kterou mají lidé na talíři nebo v misce až třikrát denně. Producenty této obilniny, tvořící naprostý základ výživy v pětatřiceti zemích, trápí v posledních letech velké výkyvy počasí, jež výrazně ohrožují stabilitu sklizně.

"Asijští farmáři byli dříve zvyklí na pravidelný nástup monzunů. Ty se dnes opožďují, nebo přicházejí dříve. Dokonce i v období očekávaných dešťů propukají sucha," uvádí v listu The Wall Street Journal expert Uma Shankar Singh z Ústavu pro výzkum rýže, jenž sídlí na Filipínách. S podporou vlády se už řadu let snaží vyšlechtit nové odrůdy rýže, které by lépe odolávaly "klimatickému stresu". Nejvíce je mu vystavena jižní Asie, zahrnující například Indii, Bangladéš či Pákistán. Na celý tento region připadají skoro dvě pětiny celosvětové výměry rýže.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru