Neděle 16. července bude patřit džemům a pochutinám z ovoce a zeleniny, které by jinak skončily na skládce. Iniciativa Zachraň jídlo, která se dlouhodobě věnuje problematice food waste, tedy plýtvání potravinami, bude v Tiskárně na vzduchu na pražském Výstavišti pořádat Jam Session.

Profesionální kuchaři zde budou vařit džemy z plodin, které by jinak přišly vniveč. Pořadatelé akcí chtějí upozornit na tuny vyhozeného ovoce a zeleniny, které se nedostanou na prodejní pulty supermarketů, protože nesplňují estetické normy. Například nemají požadovanou velikost, barvu nebo tvar, přitom jsou zcela jedlé. Pořadatelé chtějí uvařit 1000 skleniček džemu, které si návštěvníci mohou zdarma odnést. Ovoce a zeleninu získají z velkoskladů, kde se plodiny třídí.

Akce se koná od 14:00 a kromě vaření návštěvníky pobaví i doprovodný program. Zazní živá hudba v podání kapel Johannes Benz, The Sydicate, Sarma band a LeDva. Na akci bude možné navštívit informační stánek Zachraň jídlo a také stánky neziskových projektů Kokoza, Frusack a Ekosáčky.cz, které vyrábějí znovupoužitelné ekologické sáčky a tašky na potraviny. 

„Na odpoledních workshopech vás naučíme, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo, a to například díky správnému skladování v lednici a ve spíži. My všichni koncoví spotřebitelé jsme totiž zodpovědní za největší část z celkového objemu vyhozených potravin,“ říká Anna Strejcová, mluvčí Zachraň jídlo.

V zemích Evropské unie se každý rok vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur. Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu. Jedná se o nezužitkované jídlo i odpad například ve formě slupek. To je v přepočtu asi 173 kilogramů na osobu.

Tržní cena potravin, které se na celém světě každoročně vyhodí, odpovídá HDP Švýcarska. Kromě ztráty zdrojů znamená vyhazování potravin také významné ztráty energie, která byla k výrobě plodin, masa a potravin zapotřebí.

Proti plýtvání jídlem se už stavějí i soukromé firmy. Například švédský řetězec s nábytkem Ikea bude snižovat množství vyhozeného jídla ve svých restauracích. Již loni spustil iniciativu s názvem Food is Precious (Jídlo je vzácné), jejímž cílem je snížit do konce fiskálního roku 2020 plýtvání jídlem ve vlastních potravinářských provozech o 50 procent. Do svých restaurací pro zákazníky zavádí systém, který měří množství jídla, jež přijde nazmar. Zároveň zjišťuje jeho zdroje, tedy kde se při výrobě pokrmů nejvíce plýtvá. Pracovníci restaurací tak zjišťují, jak plýtvání jídlem zamezit.

Řetězec Tesco zase daruje své přebytky neprodaných potravin potravinovým bankám, a ty je pak rozděluji mezi sociálně slabé.