Poprvé za posledních deset let se loni v Česku zastavil pokles spotřeby výčepního piva. Meziročně se ho vypilo o necelé procento víc. "Přitom se tak nestalo na úkor ležáků, jejichž spotřeba rovněž mírně vzrostla," říká výkonná ředitelka Svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

"Lidé ovšem zatím nenašli cestu zpět do hospod a dávají přednost konzumaci baleného piva doma," konstatuje Ferencová. V hospodách je pak znatelné rozšiřování tankového piva.

Podle analýzy společnosti Nielsen dosáhly za posledních dvanáct měsíců od června 2016 do května 2017 maloobchodní tržby za pivo v Česku 16,4 miliardy korun. Meziročně šlo o jednoprocentní nárůst.

"Při přepočtu na obyvatele vychází průměrná týdenní spotřeba piva koupeného v obchodě na tři půllitry," poznamenává konzultant Nielsenu Michal Elšík. "Nejvíc rostla spotřeba ležáků, o více než desetinu," dodává. Průměrná cena ležáku v obchodech podle Nielsenu byla 15,70 koruny, výčepní pivo stálo 9,40 koruny.

Jaké jsou aktuální pivní trendy? 5+1 směr toho, kam se pivní trh vydává

Za studena chmelené

Chmelení za studena, nejčastěji formou přidávání šišek chmele do prokvašeného nebo již uvařeného piva, je nejrozšířenější ve Velké Británii. Hojně se s touto metodou pracuje také v USA. V posledních měsících více proniká i na tuzemský trh. Aktuálně jej do nabídky zařadil největší domácí pivovar Plzeňský Prazdroj.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru