Standardní "hambáče" a "čízy" se v českých McDonaldech zpravidla připravují z masa z polských krav, zpracovaného rovněž v Polsku. U velkých hamburgerů a sezonní nabídky (aktuálně u řady Barbecue) ale začíná více než 1500 km dlouhé putování masa ke strávníkovi v Malči v Železných horách na okraji Českomoravské vrchoviny. Místní farmáři dodají krávy na porážku do Masokombinátu Polička, předzpracované maso pak jede z Poličky do OSI − partnerském závodu McDonald's v Ostródě. Z Ostródy, která leží na severu Polska nedaleko Gdaňsku, pak už do světa míří téměř hotové hamburgery.

Z Malče do Poličky

Ve chlévě v Malči se nachází dva tisíce kusů skotu o váze v průměru 700 kilogramů. Kravín je vzdušný, prosvětlený, kravám se prý díky uzavřenému cyklu odpadu a rekuperaci tepla v zimě i ohřívá voda. Na procházky ven sice početné stádo zatím nechodí, ale výhledově místní plánují i to. "Jsme klasický středně velký zemědělský podnik," říká předseda Zemědělského družstva Maleč Vít Šimon. Jeden z několika domácích farmářů, jejichž výsledky práce ve finále skončí v "Mekáči".

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se