Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí minulého roku vzrostla meziročně o 1,9 procenta, což je v souladu s předchozími odhady Českého statistického úřadu z listopadu a prosince. Šlo tak o nejpomalejší růst za dva a půl roku. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 2,6 procenta. První odhad loňského HDP statistici zveřejní 14. února.

Ve srovnání s druhým kvartálem se HDP zvýšil ve třetím čtvrtletí o 0,2 procenta. I to je v souladu s předchozími odhady.

Hlavním faktorem růstu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí byla spotřeba domácností, která se meziročně zvýšila o 2,3 procenta. Tempo růstu spotřeby bylo o 1,2 procentního bodu rychlejší než růst reálných příjmů. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele dosáhla 21 406 korun.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele činil 23 324 korun. "Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve třetím čtvrtletí hodnoty 27 894 korun a oproti stejnému období předchozího roku se nominálně zvýšil o čtyři procenta, reálně o 3,2 procenta," uvedl ČSÚ.

"Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností ve srovnání s jejich příjmy byla nižší míra úspor než před rokem, a to 11,4 procenta. Míra investic v sektoru domácností se meziročně naopak zvýšila na 9,7 procenta," dodali statistici.

Podle ČNB je růst české ekonomiky robustní a snižuje závislost inflace na vývoji v zahraničí.

Ziskovost podniků se od července do září snížila na 49,6 procenta, což je o 2,2 procentního bodu méně než před rokem.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru