Rok 2016 se od jara nesl v duchu rozmanitých oslav výročí 700 let od narození Karla IV. Jubileum zaštítěné UNESCO připadlo na 14. května. Turisté z Česka i zahraničí se připojovali k programu oslav na hradech, zámcích i v muzeích po celé České republice.

Stopy nejslavnějšího českého panovníka mapovala také Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. My jsme se sešli s manželi Ninou a Ladislavem Provaanovými z Muzea gastronomie, kteří oslavy spoluorganizovali. A u oběda v malostranské středověké krčmě U Krále Brabantského jsme si povídali – jak jinak – o středověké gastronomii. Právě dojídáme poctivou bramboračku v kulatém bochníku chleba, když paní Provaanová začíná vyprávět. 

Jak se jedlo a stolovalo ve středověku

Vyšší společenské vrstvy si ve 13. a 14. století libovaly v honosných hostinách, dozvídáme se. Různé druhy masa si lidé dopřávali podle společenského postavení, nejbohatší měli díky právu lovu v oblibě zvěřinu. Šlechta přechází ke konzumaci lehčího masa bažantů, koroptví a křepelek. Po dotazu na lahůdku vrcholného středověku se nám dostává odpovědi, že šlo o maso drobných zpěvavých ptáků, majetní pak měli v oblibě pávy. Často se připravoval divoký kanec, podle možností si lidé dopřávali zajíce.

Vánoční stoly

Za doby Karla IV. se o Vánocích ještě nejedlo speciální jídlo. Advent byl obdobím půstu, tedy bez konzumace masa, živočišných tuků a někdy i mléka. Půsty dodržoval i císař na doporučení svých lékařů.

Stoly bohatých opanovaly ryby, vaječná jídla, luštěninové a obilné kaše a polévky. Na postních stolech měšťanů převládaly místní ryby, šlechta konzumovala i ryby a korýše z dovozu.

Co se týče domácích zvířat, dávali bohatí přednost mláďatům ─ telecímu, jehněčímu a kůzlečímu masu. Ve středověku se často připravovaly silné hovězí vývary, pochoutkou byl také hovězí jazyk. A jak taková úprava vypadala? Vyzkoušejte si ji, na konec článku zařazujeme recept.

Zatím jste si přečetli 30 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.