Víte, čím Česko ztrácí každoročně 4,3 miliardy korun? Špatným hospodařením s půdou. Situační a výhledová zpráva Půda ministerstva zemědělství z roku 2015 používá pojem degradace půdy. Ta vede k omezení či zničení produkčních a mimoprodukčních funkcí půdy. Jak se to děje?

Používáním těžké mechanizace na 88 procentech půdy dochází k jejímu utužování. Špatným hospodařením s vodou v půdě a orbou po svahu dochází k erozi a následně ke ztrátě organické hmoty. Chemické přípravky na ochranu rostlin půdu kontaminují. Ročně tak − včetně zastavování půdy − způsobujeme úbytek 21 milionů tun ornice. Přitom pouhých deset centimetrů půdy se tvoří sto let a v jedné hrsti zdravé půdy existuje více živých organismů, než je lidí na světě.

Je to tichý, nenápadný a plíživý proces. To, že je devět desetin půdy v Česku v kritickém stavu, není vidět. Většina populace ale v dnešní informační éře nevidí hospodaření s půdou jako problém. Přitom si přeje konzumovat jen zdravé potraviny − a ty bez zdravé půdy nemáme šanci vypěstovat.

Většina toho, co jíme, obsahuje zbytky přípravků používaných v zemědělství, které půdu znečišťují. Až v 80 procentech ovoce a zeleniny, které dle mnohých doporučení tvoří základ zdravého stravování, se nachází zbytky pesticidů, které pomáhají proti škůdcům rostlin a jejich chorobám. Vše se zdá být v pořádku, množství těchto látek nepřekračuje stanovené normy, ale jejich vzájemné působení, tzv. koktejlový efekt, nám škodí. Pesticidy se totiž nacházejí nejen v půdě, ale i ve vodě a ve vzduchu.

Rezidua nalézáme ze sta procent v masově produkovaných ananasech, broskvích či grapefruitech, ale i celeru či růžičkové kapustě. Z devadesáti procent v hroznovém vínu, jahodách nebo pomerančích; z osmdesáti procent v banánech, paprikách nebo hruškách. Než se navíc takto produkovaná jablka dostanou na náš stůl, jsou ošetřena dvaceti postřiky a tři čtvrtiny jablek testovaných státní inspekcí před třemi lety obsahovalo zbytky pesticidů. Jablka jsou ošetřována fungicidy proti strupovitosti, zoocidy proti škůdcům a jabloňové sady herbicidy proti plevelům. Například tak rozšířeného herbicidu jako RoundUp se v naší zemi spotřebuje 900 tun ročně. Rezidua z něho se dostávají do pitné vody a přibývá chronických zdravotních problémů, včetně neplodnosti, rakoviny a Alzheimerovy choroby. Přešla vás na výstavně krásná jablíčka chuť? Tak si je alespoň oloupejte.

Není se co divit příklonu spotřebitelů k biopotravinám a samozásobitelství. Letošní reprezentativní sociologický výzkum za obyvatele Česka ve věku 18 let a více zjistil, že 40 procent domácností něco pěstuje, a to z 90 procent vlastní zeleninu. Představuje to ovšem pouze 5 procent jejich celoroční spotřeby, která má vzestupnou tendenci. A tak celkově v letech 2005 až 2015 přibylo lidí nakupujících zeleninu a ovoce, trhu se daří. Jak se ale daří nám?

Související
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru