Pít, či nepít, to je to, oč tu běží. Otázka dánského kralevice míří na dánské víno, a kdo si myslí, že nic takového neexistuje, tak se šeredně plete. Dánské vinařství zažívá dokonce cosi jako rozkvět. Pomohla mu k němu až posedlost severskou kuchyní, onou slavnou "Nordic Cuisine", jež dobývá světová města.

V Dánsku je dnes asi 90 vinařství s nevelkou produkcí. A protože vyrobit víno v severských podmínkách je pracné a drahé, zaplatíte za něj hodně peněz. I na dánské poměry, kde alkohol není levný. Vyplatí se to, nebo jde jen o takovou kuriozitu?

To jsem se rozhodla zjistit, když mi barman v restauraci Almanak v Kodani nabídl sklenku bílého Arwen z vinařství Lilleøvin. Jméno podniku nepíšu náhodou, jde totiž o jeden z projektů slavného kulinářského experta a podnikatele Clause Meyera, mnohými považovaného za hlavního "ideologa" současné skandidávské kuchyně.

Meyer je zároveň spoluzakladatelem vyhlášené restaurace Noma, údajně nejlepší na světě, jejíž slávu stvořila kuchařská superstar, 35letý Dán makedonského původu René Redzepi. No a právě on s Meyerem založili v roce 2006 vinařství na Lilleø, jednom z nejmenších ostrovů v Baltském moři. Kruh se uzavírá, prosím, nalejte sklenku!

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se