Necelé čtyři měsíce před spuštěním elektronické evidence tržeb (EET) ještě nemá přes 80 procent stravovacích a ubytovacích podniků pokladní systém kompatibilní s EET. Dvě třetiny z nich hodlají na nový pokladní systém přejít až na poslední chvíli, tedy v listopadu. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura TNS Aisa na vzorku 600 podniků mezi 4. a 9. srpnem. Objednala si jej firma eet1, která v srpnu vstoupila na trh pokladních systémů.

Téměř čtyři měsíce po schválení zákona o evidenci tržeb uvedlo 84 procent ze všech dotázaných provozů, že ještě nemají systém pro elektronickou evidenci tržeb. Jen sedm procent z nich potvrdilo, že jsou jejich pokladny na zavedení EET skutečně připraveny.

Dvě třetiny z restauratérů bez EET plánují nechat pořízení systému na poslední chvíli. V letní sezoně se totiž nechtějí touto novou povinností zabývat. Zbylá třetina restauratérů hodlá řešit otázky EET v horizontu příštích týdnů či několika měsíců.

"Pozdní nákup systému může přinést nemalá rizika, protože i přes jejich uživatelskou jednoduchost by jej měly podniky otestovat v ostrém provozu. Od 1. prosince budou zodpovědní i za to, že jejich zaměstnanci ovládání nezvládnou," uvedl zástupce eet1 Karel Hamr.

Mezi respondenty průzkumu byli zástupci malých a středních podniků z pohostinství z celé České republiky. V drtivé většině šlo o provozy o velikosti do 24 zaměstnanců. Nejvíce respondentů bylo z Prahy (12 procent), zbylé kraje a okresy byly zastoupeny rovnoměrně.

EET bude spuštěna od 1. prosince, v první fázi se bude tato povinnost vztahovat na hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru