Vyraší s prvními jarními dny. Sotva se louky zazelenají a začnou rozkvétat první květy, vylézají jeho výhonky z půdy a derou se k slunci. Divoký chřest neboli chřest ostrolistý je typickou rostlinou, které se daří v zemích omývaných Středozemním mořem. Dá se najít v Řecku i v Itálii, populární je na Sardinii či Sicílii, ve Španělsku a hlavně na Istrii, na severozápadním pobřeží Chorvatska a v oblasti jižněji položeného Kvarneru. Tady má ideální podmínky a roste tu v lesích, na loukách i podél plotů. Na sběr této oblíbené chuťově intenzivní delikatesy se v sezoně vydávají celé rodiny. A jde o činnost vskutku relaxační a zábavnou, navíc s lahodnou pointou.

A pozor na pichláky

Výprava za touto křehkou jarní zeleninou v určitém smyslu připomíná golf − po loukách můžete nachodit i hodiny, jen si namísto golfových holí nesete košík. Další podobnost se tu nabízí se zmíněným houbařením. Nejdřív musíte dobře "nastavit" oči − chřestové výhonky se totiž ztrácejí v ostatním porostu. Ale když si oči zvyknou na určitý tvar, je to jako s těmi houbami. Podobné je i to, že kdo má svá místa, má výhodu. Informace o bohatých nalezištích si předávají rodiny z generace na generaci, a tak se vyplatí jít na chřest s někým místním. Lidé se zde totiž s turisty ochotně podělí o jinak utajené "plantáže", takže můžete zažít doslova žně. Duše sběrače se v tu chvíli tetelí, neboť je jasné, že za chvilku je na polévku, brzy i na rizoto, vzápětí se rýsuje další a další chod…

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se