Světové ceny potravin v novém roce pokračují v poklesu, výrazně zlevňují zejména mléčné produkty a cukr. Uvedla to ve čtvrtek Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v lednu snížila zhruba o dvě procenta na 150,4 bodu z prosincových 153,4 bodu. Dostala se tak na nejnižší úroveň téměř za sedm let.

Čerstvé jídlo z e-shopu. On-line trh s potravinami čeká letos růst na dvojnásobek - čtěte ZDE

Ceny potravin podle FAO tlačí dolů celkově příznivá situace v dodávkách zemědělských produktů a zpomalující tempo růstu světové ekonomiky. Za celý loňský rok se hodnota indexu propadla zhruba o 19 procent. Vykázala tak již čtvrtý roční pokles za sebou, upozornila agentura Reuters.

Dílčí index cen cukru se v lednu meziměsíčně snížil o 4,1 procenta. Zaznamenal tak první pokles za čtyři měsíce, a to díky zlepšeným podmínkám pro sklizeň v Brazílii. Ta je největším producentem i exportérem cukru na světě. Index cen mléčných výrobků se v lednu díky vysokým dodávkám na trh snížil o tři procenta.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru