Produkce masa v České republice se loni vrátila k meziročnímu poklesu, snížila se o 0,8 procenta na 447 651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Mléka vykoupeného od českých zemědělců v loňském roce přibylo o 3,6 procenta na více než 2,43 miliardy litrů. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Produkce masa loni stoupla jen v prvním čtvrtletí, a to o 1,1 procenta. Ve druhém kvartálu poklesla o 0,7 procenta a ve třetím byla nižší o dvě procenta a v posledním o 1,5 procenta.

Produkce vepřového, která obnáší víc než polovinu celkové výroby masa v ČR, loni klesla o 3,5 procenta na 227 739 tun. Výroba skopového byla nižší o pět procent, kozího o 4,9 procenta a koňského o 43,4 procenta. Naopak u hovězího a telecího byl nárůst 4,2 procenta a u drůbežího 1,3 procenta.

Hlavním důvodem poklesu produkce vepřového je podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala snižující se výkupní cena prasat. Cena zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesla o dvanáct procent. Ta padá hlavně kvůli přebytkům na trhu, které přineslo ruské embargo na dovoz potravin. "Stejný vývoj má i Německo, tam je ten pokles 4,5 procenta," uvedl Stibal. Naštěstí se podle něj povedlo zvýšit export do jihovýchodní Asie.

Ministerstvo zemědělství uvádí, že se naopak stavy zvířat v ČR snaží zvyšovat. "Kdyby nebylo kroků, které ministerstvo podniklo, tak by v té statistice nebyl pokles 3,5 procenta, ale okolo sedmi až deseti procent," dodal svazový ředitel. Resort například loni zvýšil podporu na ozdravování chovů. V tzv. nákazovém fondu bylo 1,1 miliardy korun, z toho 720 milionů mohli využít chovatelé prasat. Chovatelé také poprvé mohli žádat o náhradu všech nákladů spojených například s dezinfekcí, deratizací, ošetřením vody nebo na laboratorní vyšetření. Předloni jim stát dával nazpět 85 procent.

Kdyby nebylo kroků, které ministerstvo podniklo, tak by ve statistice nebyl pokles vepřového o 3,5 procenta, ale okolo sedmi až deseti procent," dodal Stibal. Ministerstvo například loni zvýšilo podporu na ozdravování chovů. V tzv. nákazovém fondu bylo 1,1 miliardy korun, z toho 720 milionů mohli využít chovatelé prasat.

Chovatelé také poprvé mohli žádat o náhradu všech nákladů spojených například s dezinfekcí, deratizací, ošetřením vody nebo na laboratorní vyšetření. Navíc by měli chovatelé prasat a dojnic dostat mimořádně přes 600 milionů korun. Půlka bude z evropských peněz, zbytek z českého rozpočtu. Ministerstvo předpokládá, že peníze proplatí do konce dubna, dodal Jordán.

Bilance zahraničního obchodu s živými prasaty od prosince 2014 do loňského listopadu byla kladná. Živá prasata se dovážela z Německa, Dánska, Polska a Nizozemska a vyvážela se na Slovensko, do Maďarska a Německa. Obchod s vepřovým masem loni prohloubil schodek, maso pocházelo hlavně z Německa, Španělska a Polska. Dominantní postavení ve vývozu zaujímalo Slovensko.

Bilance zahraničního obchodu s živými prasaty za období od prosince 2014 do loňského listopadu byla kladná. Živá prasata se dovážela z Německa, Dánska, Polska a Nizozemska a vyvážela se na Slovensko, do Maďarska a Německa. Obchod s vepřovým masem loni prohloubil schodek, maso pocházelo hlavně z Německa, Španělska a Polska. Dominantní postavení ve vývozu zaujímalo Slovensko.

HNBYZNYS NA FACEBOOKU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin najdete také na Facebooku.

V loňském roce se propadly také ceny mléka, a to o 17,2 procenta na průměrných 7,86 koruny. V zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky v období od prosince 2014 do listopadu 2015 výrazně převažoval vývoz nad dovozem. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a na vývozu Itálie.

Ceny jatečných kuřat zůstaly téměř stejné jako v předchozím roce a ceny jatečného skotu se zvýšily o 2,7 procenta.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru