Spotřeba chleba, brambor či hovězího masa v Česku dlouhodobě klesá, zatímco rohlíků, čokolády, sýrů či ovoce nakupují lidé stále více. Ukazuje to studie Českého statistického úřadu (ČSÚ), která porovnává spotřebu potravin v tuzemsku od roku 1950.

Mezi hlavní důvody změn patří jiné stravovací návyky - vliv má rostoucí popularita zdravého životního stylu, ale také zrychlení pracovního tempa. Kromě toho se po roce 1989 a pádu "železné opony" zlepšila dostupnost některých potravin - na český trh se dostalo dříve nedostatkové ovoce ze zahraničí, které je navíc dostupné po celý rok. Zároveň vzrostla kupní síla obyvatel, takže si průměrný spotřebitel může dovolit i položky, na které mu dříve výplata nevystačila.

V roce 1950 připadalo na každého obyvatele v průměru 90 kilogramů chleba ročně, loni to bylo sotva 40 kilogramů. Naopak roční spotřeba rohlíků, housek a dalších výrobků z pšeničné mouky vzrostla ze zhruba 20 kilogramů v padesátých letech na současných 50 kilo na osobu.

Kuřecí místo hovězího

Spotřeba kuřecího a vepřového masa dlouhodobě roste, hovězí naopak po roce 1989 výrazně ztratilo na popularitě - zatímco až do rozpadu "sovětského bloku" jeho spotřeba rostla, poté klesla zhruba na sedm kilogramů ročně.

"Souvisí to i s tím, že v současné době máme okolo 300 tisíc dojných krav, zatímco dříve to byl milion," vysvětluje Jiří Hrbek, ředitel statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. S poklesem nabídky hovězího se zároveň zvýšila jeho cena. Dalším důvodem může být náročnější příprava.

Klesla například i spotřeba králičího masa, které podle Hrbka nabízeli dříve hlavně malí zemědělci. Až do konce devadesátých letech přesahovala roční spotřeba na osobu tři kilogramy, loni to byl pouze jeden. "Králíci mizí z našich dvorků, místo nich jsou tam bazény nebo sekačky," předpokládá Hrbek.

Spotřeba vybraných potravin (na osobu za rok):

Položka 1950 1989 2014 Změna oproti roku 1950
Chléb 87 kg 57 kg 40 kg - 54 %
Pšeničné pečivo 26 kg 33 kg 53 kg + 103 %
Těstoviny 1,8 kg 3,1 kg 7,3 kg + 306 %
Vepřové maso 25 kg 50 kg 41 kg + 64 %
Hovězí maso 15 kg 30 kg 8 kg - 47 %
Drůbeží maso 2,4 kg 13 kg 25 kg + 942 %
Kravské konzumní mléko 160 l 91 l 58 l - 64 %
Sýry 1,6 kg 7,8 kg 12,8 kg + 700 %
Ovoce 63 kg 70,5 kg 78 kg + 24 %
Zelenina (bez brambor) 75 kg 69 kg 86 kg + 15 %
Brambory 146 kg 83 kg 70 kg - 52 %
Nealkoholické nápoje celkem 13 l 109 l 249 l + 1 815 %
Alkoholické nápoje celkem 109 l 171 l 173 l + 59 %

Zdroj: ČSÚ

Více tropického ovoce, méně brambor

Pokud jde o mléčné výrobky, dlouhodobě roste spotřeba sýrů - na každého Čecha teď připadá v průměru 13 kilo ročně, zatímco v roce 1950 to bylo jen okolo dvou kilogramů. Podíl taveného sýra přitom klesá - v roce 1950 se na všech nákupech sýrů podílel 43 procenty, loni jen šestnácti.

Spotřeba ovoce dlouhodobě roste, stále častěji si Češi dopřávají tropické jižní plody. V roce 1950 byl jejich podíl na prodaném ovoci 3,5 procenta, loni téměř 40 procent. "Spotřebitel není limitován tím, co si ze své zahrádky sklidí, a nemusí doufat, že se mu to ve sklepě nezkazí," dodává Hrbek.

Spotřeba zeleniny je nyní na podobné úrovni jako před 65 lety. Lidé více kupují rajčata a papriky, dlouhodobě naopak klesá zájem o mrkev a zelí. Výrazný pokles od roku 1950 zaznamenaly brambory. Jejich průměrná roční spotřeba na osobu klesla ze 150 kilogramů na přibližně 70.

HNBYZNYS NA FACEBOOKU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin najdete také na Facebooku.

Brambor spotřebujeme podle Hrbka méně i kvůli tomu, že nyní je výrazně širší nabídka polotovarů a méně se plýtvá. "Dříve člověk nakoupil několik pytlů brambor a uskladnil je, ne vše reálně spotřeboval," připomíná. Dnes lidé nakupují brambory jednotlivě většinou jen tehdy, když je potřebují.

A vzhledem k tomu, že spotřeba těstovin naopak vzrostla, to může znamenat, že část lidí nahradila brambory přílohou, kterou lze připravit jednodušeji a rychleji.

Chudý rok 1965

Mezi lety 1950 a 2014 spotřebovali Češi v průměru 744,8 kilogramu potravin za rok. Největší podíl na spotřebě mají mléko a mléčné výrobky - těch každý člověk spotřeboval 218,8 kilogramu ročně. Brambor spotřebuje v průměru 94,7 kilogramu za rok, masa a ryb 81,7 kilogramu, zeleniny 75 kilo, ovoce 61,5 kilogramu a cukru 37,8 kilogramu ročně.

Nejvíce potravin ve sledovaném období Češi spotřebovali v roce 1989, kdy na každého obyvatele připadlo 807 kilogramů. Naopak nejméně to bylo v roce 1965 - tehdy průměrná roční spotřeba na osobu činila zhruba 686 kilogramů.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru