Za jeden rok se v restauracích Sodexo vyhodí zhruba 330 tun potravin, což odpovídá váze šesti Titaniků. Francouzský řetězec se rozhodl s plýtváním bojovat a připojil se k programu Waste watch. Zavázal se, že do roku 2025 sníží plýtvání o 30 procent, což znamená, že každý rok vyprodukuje o deset tun odpadu méně.

Sodexo u nás provozuje přes osmdesát restaurací, převážně firemních, ve kterých vyhodí denně velké množství jídla. Proto se v září letošního roku připojilo k iniciativě Waste watch, která propaguje metody, jak lépe sledovat plýtvání potravinami. "Přesvědčily nás zejména skvělé výsledky kolegů ze zahraničí, kteří tuto metodu používají již několik let a podělili se s námi o své zkušenosti,"říká projektová manažerka Jana Kuniková.

V praxi Waste watch vypadá tak, že Sodexo měří a následně analyzuje čtyři druhy potravinového odpadu. Předně jsou to potraviny, které se nedají spotřebovat, protože jsou prošlé či jinak znehodnocené. Dále odpad vzniklý při přípravě jídel, jako jsou slupky, rostlinné zbytky, odřezky z masa. Pak také porce, které se nevydaly zákazníkům – zbyly a v neposlední řadě jídlo, které si zákazníci koupí, nesnědí a vracejí jej na tácech zpět.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru