Za jeden rok se v restauracích Sodexo vyhodí zhruba 330 tun potravin, což odpovídá váze šesti Titaniků. Francouzský řetězec se rozhodl s plýtváním bojovat a připojil se k programu Waste watch. Zavázal se, že do roku 2025 sníží plýtvání o 30 procent, což znamená, že každý rok vyprodukuje o deset tun odpadu méně.

Sodexo u nás provozuje přes osmdesát restaurací, převážně firemních, ve kterých vyhodí denně velké množství jídla. Proto se v září letošního roku připojilo k iniciativě Waste watch, která propaguje metody, jak lépe sledovat plýtvání potravinami. "Přesvědčily nás zejména skvělé výsledky kolegů ze zahraničí, kteří tuto metodu používají již několik let a podělili se s námi o své zkušenosti,"říká projektová manažerka Jana Kuniková.

V praxi Waste watch vypadá tak, že Sodexo měří a následně analyzuje čtyři druhy potravinového odpadu. Předně jsou to potraviny, které se nedají spotřebovat, protože jsou prošlé či jinak znehodnocené. Dále odpad vzniklý při přípravě jídel, jako jsou slupky, rostlinné zbytky, odřezky z masa. Pak také porce, které se nevydaly zákazníkům – zbyly a v neposlední řadě jídlo, které si zákazníci koupí, nesnědí a vracejí jej na tácech zpět.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru