Irský pivovar Guinness cílí nově na zákazníky z řad vegetariánů a veganů. Firma se tak rozhodla změnit výrobu tmavého piva tak, že z procesu odstraní rybí měchýře.

Želatinu z plovoucích měchýřů, převážně jeseterovitých ryb, pivovar používá k filtraci zbytků kvasnic z povrchu piva. V příštím roce by však takzvanou "vyzinu" měla nahradit neživočišná filtrace. 

HNBYZNYS NA FACEBOOKU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin najdete také na Facebooku.

"Vyzina se po desetiletí využívala v pivovarnictví k filtraci," cituje prohlášení společnosti server CNNMoney. "Nicméně kvůli tomu jsme nemohli označit Guinness jako pivo vhodné pro vegetariány, a proto jsme pátrali po alternativním řešení." Želatina se vyrábí z orgánu, který ryby nadnáší, a používá se jako čiřidlo při výrobě nápojů z kvasnic. 

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.