Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané potraviny na deset ze současných dvaceti procent. Ve čtvrtek o tom rozhodl parlament. Opozice rozhodnutí kritizovala a poukázala na to, že nižší DPH se nebude vztahovat na všechny běžné či zdravé potraviny.

Snížená sazba DPH bude platit na chléb, máslo, mléko, vybrané druhy masa a ryb. Pokud obchodníci promítnou tuto změnu do cen, zmiňované produkty zlevní o více než osm procent. Slovensko nyní zdaňuje potraviny vyšší sazbou DPH než jeho sousedé ČR, Maďarsko, Polsko a Rakousko.

Podle slovenského ministra financí Petera Kažimíra změna sazby DPH na vybrané potraviny sníží v příštím roce příjmy státu o 77 milionů eur (1,7 miliardy korun). Tato částka odpovídá zhruba 1,5 procenta ročního výnosu z DPH, která tvoří nejvýznamnější část daňových příjmů státního rozpočtu Slovenska.

Opozice i tisk upozornily, že na seznamu nižší DPH nejsou často kupované potraviny, jako například mléčné výrobky, pečivo, ale ani ovoce a zelenina. "Na seznamu chybí potraviny, které jsou typické pro slovenskou kuchyni - brambory, cibule, zelí," řekl v rozpravě opoziční poslanec Igor Hraško, podle kterého snížení DPH na vybrané produkty je populistickým tahem vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica před blížícími se parlamentními volbami.

HNBYZNYS NA FACEBOOKU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin najdete také na Facebooku.

Ceny potravin, které mají na Slovensku značný podíl na spotřebitelském koši, od loňského jara v zemi prakticky nepřetržitě klesají. I tento vývoj přispěl k tomu, že Slovensko se nachází v deflaci.

Desetiprocentní sazbou DPH Slovensko v současnosti zdaňuje knihy, léky a vybrané zdravotní pomůcky. Na většinu zboží a služeb se vztahuje 20procentní sazba DPH.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru