Flank, flap, hanger. Trojice jedinečných kousků masa pocházejících z břicha skotu, které milovníkům steaků dokážou při správné úpravě navodit pocit blaha. A protože není pupek jako pupek, stojí za to udělat si v pojmech jasno.

Dlouho u nás platilo, že svíčková je prostě nejlepší. Dál už bývalo na výběr jen přední a zadní… Dobrá, tak tedy ještě roštěnka. Naštěstí dnes už ve steakové nabídce nechybí řezy, které šly dříve maximálně do guláše, protože se v tom předním a zadním daly poznat jen stěží. Jako třeba hanger steak s hezkým českým názvem veverka. Není divu, že se mu také říkalo "řeznická panenka", protože jedině řezník věděl, kam pro něj sáhnout. Nebo picanha z části kýty, top blade z podplečí… A taky pupek. Při bourání masa je to sice náročnější práce, ale stojí to za to. Svalová vlákna tu sice nejsou až tak jemná, ale zase jsou více prorostlá tukem. A protože tuk je nositelem chuti, jsou tyto části chuťově výrazné.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se