Francie chce zakázat supermarketům vyhazovat neprodané potraviny. Ve čtvrtek francouzští poslanci schválili zákon, který má tomuto plýtvání zabránit.

Neprodané jídlo již nebudou obchody moci ničit nebo vozit na skládky, ale budou ho muset dát dobročinným organizacím nebo zemědělcům jako krmivo pro zvířata.

"Je skandální vidět, jak se do popelnic u supermarketů společně se stále poživatelným jídlem lije bělidlo," cituje deník The Independent socialistického politika Guillauma Garota, který je autorem zákona. Legislativa zakazující likvidaci neprodaných potravin je součástí širších snah francouzské vlády omezit v následujících deseti letech plýtvání potravinami, vysvětluje deník. Francie je známá tím, že společně s Německem vystupuje nejhlasitěji proti plýtvání potravinami.

Zákon je jedna z částí většího balíku legislativy, který se týká energetiky a životního prostředí. Aby definitivně prošel, musí ho francouzští poslanci odsouhlasit jako celek, upozorňuje server Business Insider. Jakmile poslanci balík zákonů schválí, bude ho ještě schvalovat francouzský senát.

Pokud by zákon začal platit v původně navrhované podobě, obchody o rozloze více než 400 metrů čtverečních by musely uzavřít do července příštího roku smlouvu s některou z charitativních organizací a neprodané potraviny jí odevzdávat. Měly by i možnost dát potraviny farmářům, aby je zpracovali jako krmivo pro zvířata.

Supermarketu, který by to porušil, by hrozila pokuta až 75 tisíc eur, tedy skoro dva miliony korun.

K problematice plýtvání potravinami se hlásí i Velká Británie. Minulý rok si britský parlament nechal udělat průzkum, kolik potravin Evropané vlastně vyhazují, zmiňuje deník The Guardian. Průzkum zjistil, že ročně se v Evropské unii vyhodí 89 milionů tun potravin.

Očekává se, že pokud Evropa neudělá žádná opatření, do roku 2020 už objem vystoupá na 126 milionů tun vyhozeného jídla ročně, což bude mít patřičné dopady na ekonomiku, společnost i životní prostředí země.

Česká republika patří v žebříčku plýtvačů jídlem do dolní poloviny mezi státy EU, nejvíce potravin vyhazuje právě Velká Británie, následuje Německo, Nizozemsko a čtvrtá je Francie.

I Česko ale udělalo krok směrem k omezení zbytečného vyhazování jídla. Výrobci a prodejci mohou darovat potraviny potřebným, aniž by museli odvádět daň z přidané hodnoty. 

Generální finanční ředitelství vydalo loni v prosinci metodický pokyn, který umožňuje darované potraviny ocenit až "nulou" a tím z nich neplatit daň.

"Jedná se o případy, kdy jde o zboží s končícím datem spotřeby či trvanlivosti nebo o zboží jinak nevyhovující pro běžný prodej, například s poškozeným obalem, avšak stále upotřebitelné," sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Podle Frabrice Martina Plichty, ředitele České federace potravinových bank a dopisovatele francouzského deníku Le Monde, je myšlenka, že by všechny obchody a výrobci měli dávat své neprodané potraviny charitě, v zásadě správná.

"Potravinové banky tuto myšlenku razí už 50 let, od doby, co vznikly v Americe," podotýká Plichta.

"Ale nemyslím si, že by to mělo být formou zákona a ani tato cesta není receptem pro Českou republiku. Protože direktivně takto něco nařídit je forma tlaku síly, což z našeho pohledu není správně, a proto se ani potravinové banky ve Francii pro tento zákon nevyslovily. Spíše chceme jít formou spolupráce a osvěty, změny myšlení společnosti," vysvětluje Plichta.

Dodává, že osvobození českých firem od daně při darování potravin už mělo mírný pozitivní efekt, tedy že firmy v Česku začínají dávat potravin více než dříve. "Zatím je to ale v procesu a na začátku, bude to ještě trvat, než se nakládání s potravinami skutečně zefektivní," dodává Plichta.

Související