Každý týden míří do jedné švédské kuchyně desítky kilogramů potravin s označením "prošlé". V bednách jsou zbytky ze salátových barů či neprodané suroviny ze supermarketů, tržnic a univerzitní kafeterie. Více než devadesát procent toho, co do kuchyně doputuje, by se normálně rovnou vyhodilo. Cateringová firma Rude Food však umí i toto jídlo upravit a následně ho prodává.

"Je to trend velkých jmen ve světě potravinářského průmyslu, která zavírají svou restauraci na dva týdny a vaří pouze z toho, co jim zbylo. Přicházejí s recepty, jež mají upozornit na nadměrné plýtvání. O jídle se tak snažíme přemýšlet i my," říká zakladatelka Rude Food Zeenath Hasan, která zároveň šéfuje vlastní restauraci.

Rude Food funguje jako nezisková společnost, která dodává pro jiné nekomerční organizace. Pracují zde převážně dobrovolníci vyrábějící veganské pokrmy. Nabídka cateringu je pokaždé jiná – záleží na tom, co do kuchyně dorazí. Nadšenci zpracovávají například červenou řepu či zelí nebo umějí z banánů dodaných supermarketem udělat zmrzlinu.  

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.