Příští rok by měl v Česku začít fungovat systém elektronické evidence tržeb. Proti tomu ale protestují zástupci Asociace podnikatelů a manažerů, někteří zástupci Hospodářské komory i pravicové politické strany. Naopak Asociace hotelů a restaurací chystanou novinku podporuje. Sektoru se přitom opatření dotkne jako jednoho z prvních. Asociace zastupuje hotely o polovině ubytovací kapacity v Česku a zhruba pět procent restaurací v zemi.

"Jsme trošku obezřetní, ale v zásadě tuto myšlenku podporujeme," uvedl v rozhovoru s DVTV prezident asociace Václav Stárek. Podle něj by opatření mohlo předejít nekalé konkurenci. "Dlouhou dobu poukazujeme na to, že ti, kteří jsou poctiví, daně platí, a ti, kteří nejsou poctiví, je neplatí a potom nekale konkurují," říká Stárek.

"Pokud restaurace prodává tříchodové menu za 70 korun, je zcela jisté, že neodevzdává, co by odevzdávat měla - spočítáte-li si náklady na suroviny, zaměstnance, nájem a odvody daní," uvádí příklad.

Šéf restauratérů: Online evidence tržeb zlepší kvalitu jídla

Pohostinství a hotelnictví podle něj nicméně není hlavním zdrojem šedé ekonomiky, přestože to je častou představou o sektoru. "Máme takový punc, ale není to pravda, na prvním místě je stavebnictví, dále obchod a zpracovatelská výroba a až potom pohostinství," říká.

Zavedení elektronické evidence tržeb podle něj asociace podporuje i přesto, že je většinou proti plošným opatřením. V tomto případě to však podle Stárka může trhu jedině pomoci.

"Nastaví se stejná startovní čára. Na trh to dopadne tak, že se ty náklady promítnou do cen restaurací," domnívá se.

Nejhorší by však prý bylo, kdyby se z povinnosti zavedení evidence tržeb vyjmuli například řemeslníci.

V důsledku zavedení elektronické evidence tržeb podle Stárka dojde k zániku zhruba 20 procent restaurací, především méně kvalitních. "To, co se dneska někde představuje jako gastronomie, totiž vůbec gastronomií není," myslí si.

V současnosti podle Stárka na trhu funguje pouze cenová konkurence a soutěží se o to, kdo nabídne něco levnějšího, místo toho, aby nabídl něco kvalitnějšího. Elektronická evidence tržeb bude mít podle něj pozitivní dopad jak pro trh, tak pro zákazníka.

"Pro zákazníka je to dobré hlavně v oblasti kvality. Zvýší se mírně ceny jídel, a tím pádem se zvýší kvalita toho, co zákazník dostává na stůl," domnívá se. 

Zavedení elektronické evidence tržeb může ale některé podnikatele stát až desítky tisíc korun, proto asociace usiluje o to, aby tyto náklady stát kompenzoval.

"Podnikatel by měl něco získat, například finanční kredit na odvodu daní, kterým by pak mohl kompenzovat rozdíl, jenž musel vložit do počátečních technologií. Ministerstvo financí se k tomu zatím nijak nevyjádřilo," říká Stárek s tím, že by si také přál, aby stát zjednodušil některá současná opatření.

"Provozovatel restaurace je dnes spíše úředníkem. Chceme přijít s návrhem, jak to zjednodušit," dodává.

Šéf restauratérů: Online evidence tržeb zlepší kvalitu jídla